Παγκόσμια Ημέρα μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας: Η “κρυφή επιδημία” που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή, στην ανάγκη μεταμόσχευσης

  • Γιάννα Σουλάκη
Πάνω από 50 οργανισμοί από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την "Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH)" και την προαγωγή της έγκαιρης παρέμβασης για μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναγνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) και να ενώνει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» στη μάχη έναντι στη νόσο NASH.

Η NASH αποτελεί την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ περίπου το 20% των ασθενών με NAFLD να αναπτύσσουν NASH.

Η NASH είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, οδηγώντας τα στον κυτταρικό θάνατο και την εξέλιξη φλεγμονής. Μετά από χρόνια η φλεγμονή, έχει ως συνέπεια την ίνωση του ήπατος, ενώ όταν η ίνωση επιδεινώνεται εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH, αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα: «Σιωπηρή Επιδημία»

Η NASH είναι γνωστή ως η «σιωπηρή επιδημία», αφού τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή ενώ απαιτείται επεμβατική βιοψία για διαγνωστική επιβεβαίωση. Η NASH αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της θα αυξηθεί παγκοσμίως, σε συσχέτιση με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Η NASH δεν είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση και έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης, ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Αναφορικά, ο επιπολασμός της NASH εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος στη Μέση Ανατολή (32%) και στη Νότια Αμερική (31%), ακολουθούμενος από την Ασία (27%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (24%), την Ευρώπη (23%) και την Αφρική (14%).2 Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος υπολογίζεται στο 15% – 20% του πληθυσμού.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) είναι να θέσει στο επίκεντρο τη νόσο και να ευαισθητοποιήσει: το ευρύ κοινό, τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, την ιατρική κοινότητα, αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας και τα μέσα ενημέρωσης. Οι παγκόσμιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις και παροχή ενημέρωσης διαμέσου των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχο της Παγκόσμιας Ημέρας NASH αποτελεί η προαγωγή της πρόληψης, η κινητοποίηση του πληθυσμού και η διασφάλιση ότι όλα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, γνωρίζουν πότε πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να προβούν στην σωστή διάγνωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα NASH ο Πρόεδρος του Προμηθέα Γιώργος Καλαμίτσης δήλωσε:

«Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος . Η γνώση, η πρόληψη και η επαφή με ηπατολόγο, των ατόμων που έχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν NASH (υπέρβαροι, διαβητικοί τύπου 2, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – τριγλυκεριδίων) είναι ζωτικής σημασίας. Συμμετέχοντας σε αυτή τη συλλογική, παγκόσμια προσπάθεια μαζί με το Global Liver Institute ευελπιστούμε να θέσουμε τη νόσο στο επίκεντρο».

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε την δική σας ιστορία ώστε να χτίσουμε και να ενδυναμώσουμε μαζί την παγκόσμια κοινότητα της NASH, μέσω της ιστοσελίδας της.