Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Πώς εκδηλώνεται η φυματίωση – Ο #1 μολυσματικός «δολοφόνος» παγκοσμίως

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παγκόσμια ημέρα φυματίωσης
Η 24η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης και παρά το γεγονός ότι με τα εμβόλια και τις μεθόδους πρόληψης έχουν γίνει βήματα προόδου, εντούτοις, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για την ανάληψη νέων υποχρεώσων και δράσεων στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην φυματίωση, η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο εξαπλωμένες μολυσματικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με φυματίωση και υπήρχαν 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από φυματίωση το 2016, καθιστώντας την ασθένεια τον #1 μολυσματικό «δολοφόνο» παγκοσμίως. Αυτή η ασθένεια είναι διαδεδομένη σε πληθυσμούς όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια είναι περιορισμένα. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει φυματίωση, η ασθένεια ευδοκιμεί ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στην φτώχεια, σε ομάδες ατόμων που περιθωριοποιούνται και σε άλλους ευάλωτους πληθυσμούς.

Σε αυτές περιλαμβάνονται: οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι εθνικές μειονότητες, οι ανθρακωρύχοι και άλλοι που εργάζονται και ζουν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, οι ηλικιωμένοι, οι περιθωριοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά σε επικίνδυνα περιβάλλοντα κλπ. Παράγοντες όπως ο υποσιτισμός, η κακή στέγαση και η ελλιπής αποχέτευση, καθώς και το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο διαβήτης, επηρεάζουν την ευπάθεια στην φυματίωση και την πρόσβαση στην περίθαλψη.

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2018: Ο ΠΟΥ αναζητάει «ηγέτες» για τον τερματισμό της παγκόσμιας επιδημίας φυματίωσης

Τον Μάιο του 2015, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών συμφώνησαν σε μια νέα φιλόδοξη στρατηγική αντιμετώπισης της φυματίωσης με νέο ορίζοντα 20ετίας (2016-2035).

Η φετινή εκστρατεία του ΠΟΥ με την ονομασία “Wanted: Leaders for a TB-free world” δηλαδή «Ζητούνται: Ηγέτες για έναν κόσμο χωρίς φυματίωση» (σ.σ. TB = tuberculosis = φυματίωση) επικεντρώνεται στην δέσμευση για τερματισμό της φυματίωσης όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο με αρχηγούς κρατών και υπουργούς Υγείας, αλλά σε όλα τα επίπεδα από τους Δημάρχους, Κυβερνήτες, κοινοβουλευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες, μέχρι άτομα που έχουν πληγεί από φυματίωση, γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΚΟ και άλλους. Όλοι μπορούν να γίνουν ηγέτες των προσπαθειών για την παύση της φυματίωσης στη δική τους δουλειά ή στην δική τους περιοχή.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, δεδομένης της πολιτικής σημασίας της προσεχούς συνάντησης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την φυματίωση αργότερα φέτος, η οποία θα συγκεντρώσει αρχηγούς κρατών στη Νέα Υόρκη. Ακολουθεί μια πολύ επιτυχημένη υπουργική διάσκεψη για την λήξη της φυματίωσης στην Μόσχα στις 16-17 Νοεμβρίου 2017, η οποία οδήγησε σε υψηλού επιπέδου δεσμεύσεις των υπουργών και άλλων ηγετών από 120 χώρες για την επιτάχυνση της προόδου για την εξάλειψη της φυματίωσης.

φυματίωση

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2018: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται η φυματίωση

Τα βακτήρια που προκαλούν τη φυματίωση μεταδίδονται μέσω του αέρα από άτομο σε άτομο, όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται, μιλά και τραγουδά. Υπάρχουν δύο τύποι φυματίωσης: Η λανθάνουσα λοίμωξη φυματίωσης και η ασθένεια της φυματίωσης.

Τα βακτήρια της φυματίωσης μπορούν να ζήσουν στο σώμα χωρίς ενεργοποιήσουν την ασθένεια στο άτομο. Αυτό ονομάζεται λανθάνουσα φυματίωση. Στους περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι εισπνέουν βακτήρια φυματίωσης και μολύνονται, το σώμα τους είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια και να προλάβει την ανάπτυξη της ασθένειας. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν αισθάνονται άρρωστα, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και δεν μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια της φυματίωσης σε άλλους.

Αν τα βακτήρια της φυματίωσης ενεργοποιηθούν στο σώμα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, το άτομο θα πάει από την κατάσταση λανθάνουσας φυματίωσης στην κατάσταση πλήρους ασθένειας από τη νόσο της φυματίωσης.
Οι άνθρωποι με φυματίωσης έχουν διακριτά συμπτώματα και μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια της φυματίωσης σε άλλους.

Τα βακτήρια της φυματίωσης συνηθέστερα αναπτύσσονται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • Άσχημος βήχας που διαρκεί τρεις εβδομάδες ή περισσότερο
  • Πόνος στο στήθος
  • Βήχας με αίμα ή πτύελα (βλέννα από βαθιά μέσα στους πνεύμονες)

Άλλα συμπτώματα της νόσου της φυματίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια της όρεξης
  • Κρυάδες
  • Πυρετός
  • Εφίδρωση τη νύχτα

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίσωσης 2018: Διαβάστε την επίσημη φετινή δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την φυματίωση στην Ευρώπη:

http://www.who.int

http://ecdc.europa.eu