Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα – Κίνδυνος από τα ακουστικά για μουσική!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Ακοής
Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής είναι μια ετήσια εκδήλωση υποστήριξης που πραγματοποιείται στις 3 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2020 έχει κεντρικό θέμα “Ακούμε για την ζωή” (Hearing for life). Αυτό έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και παρέμβασης στην απώλεια ακοής. Πολλοί άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν, ζουν με απώλεια ακοής συχνά παραλείποντας να συνειδητοποιήσουν ότι δεν αντιλαμβάνονται κάποιους ήχους και λέξεις στην καθημερινότητά τους. Η εξέταση της ακοής του καθενός μας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

http://www.who.int

Διαβάστε επίσης: Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ακούτε; Κάντε το πιο έξυπνο τεστ ακοής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής θεσπίστηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση Προβλημάτων Ακοής που έγινε στο Πεκίνο το 2007. Είναι μια ημέρα που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τη φροντίδα της ακοής.

Από τι κινδυνεύετε αν φοράτε ακουστικά για μουσική

Η μουσική είναι ένα τέτοιο πρόβλημα για την ακοή μας, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι. Με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα να είναι πλέον και συσκευές για μουσική, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακουστικά πολλές ώρες την ημέρα.

Το πρόβλημα με τα αυτά τα ακουστικά είναι ότι η πηγή του ήχου είναι πολύ κοντά στο τύμπανο του αυτιού, το οποίο σημαίνει και ότι προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους, λοιμώξεις, η έκθεση σε δυνατή μουσική για παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες περιόδους κ.α.

Μόλις αρχίσετε να χάνετε την ακοή σας δεν μπορείτε να την ξανακερδίσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λεπτές τρίχες στο αυτί σας που λαμβάνουν τις ηχητικές δονήσεις, οι οποίες στη συνέχεια διαβιβάζονται στο τύμπανο του αυτιού σας. Όταν είστε εκτεθειμένοι σε δυνατούς θορύβους και δυνατή μουσική οι τρίχες αυτές φθείρονται και καταστρέφονται. Όταν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τίποτα για να “πιάσει” τις ηχητικές δονήσεις από το περιβάλλον.

Γι’ αυτό πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας σε δυνατούς θορύβους, να αφαιρείτε το “κερί” του αυτιού με ασφάλεια και να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας σε περίπτωση λοίμωξης.

https://www.healthstatus.com

Ενημερωθείτε σωστά για τα προβλήματα ακοής:

Μουσική με ακουστικά: Σοβαρό πρόβλημα για 1 στους 8 ανθρώπους – Τι να προσέχετε

Έξι σημάδια που δείχνουν πρόβλημα ακοής

Βαριά απώλεια ακοής: Πως γίνεται η διάγνωση;