Βαριά απώλεια ακοής: Πως γίνεται η διάγνωση;

  • Iatropedia
Η βαριά απώλεια ακοής είναι ένα άκρως σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Οι ασθενείς ζουν πολλές φορές στο περιθώριο καθώς αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους ανθρώπους. Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να σας κινητοποιήσουν; Πως γίνεται η διάγνωση;

Υπολογίζεται πως 37 εκατομμύρια Αμερικανοί, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την ακοή τους.

Όμως η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σοβαρής απώλειας ακοής μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Δείτε τα συμπτώματα της σοβαρής απώλειας ακοής

Ανάλογα με την αιτία πρόκλησης της απώλεια ακοής , μπορεί να έχετε:

Πόνος σε ένα ή και στα δύο αυτιά

Ζάλη , ίλιγγος

Βούισμα στα αυτιά (εμβοές)

Συχνά, τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής συχνά γίνονται αντικοινωνικοί και κλείνονται στον εαυτό τους γιατί ντρέπονται να ζητήσουν από την οικογένεια και τους φίλους να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά ότι λένε.

Πως ''μετριέται'' η ακοή

Ο θεράπων ιατρός θα σας υποβάλλει σε σχετικό ακουόγραμμα. Οι γιατροί καθορίζουν το βαθμό της απώλειας της ακοής με βάση τα ντεσιμπέλ (dB).

Να σημειωθεί εδώ ότι οι άνθρωποι με τέλεια ακοή μπορεί να ακούσουν τους ήχους όλων των διαφορετικών εντάσεων. Οι άνθρωποι με σοβαρή απώλεια ακοής μπορεί να ακούνε μόνο πολύ δυνατούς ήχους.

Φυσιολογική ακοή θεωρείται ότι είναι της τάξεως των 0-25 dB, όπου ο ήχος ακούγεται. Τα άτομα με φυσιολογική ακοή είναι σε θέση να διακρίνει τους ήχους όπως η άτονη ανθρώπινη αναπνοή, η οποία μετριέται σε περίπου 10 dB.

Ήπια απώλεια ακοής είναι στην περιοχή από 26 έως 40 dB, και μέτρια απώλεια ακοής κυμαίνεται 41-55 dB.

Σοβαρή απώλεια ακοής θεωρείται ότι κυμαίνεται γύρω στα 71-90 dB. Τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής έχουν και πρόβλημα ομιλίας!

http://www.nhs.uk