Παυσίπονο τα ψάρια στην …αρθρίτιδα!

  • Iatropedia
Η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας λιπαρού ψαριού την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας! Στο άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών στην ανακούφιση των ενοχλητικών συπτωμάτων από την πάθηση αυτή η οποία προτιμά τις γυναίκες.

Του Δρ.Αχιλλέα Γεωργιάδη ρευματολόγου

Οφείλω να δηλώσω από την αρχή, ότι δεν έχω πεισθεί, απότι μέχρι σήμερα έχω διαβάσει, ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα είναι δυνατόν να επηρεάσει την εκδήλωση μιας νόσου όπως είναι η Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά είμαι τελείως πεπεισμένος, ότι μια ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει λίγο απ όλα, είναι η περισσότερο υγειϊνή για κάθε ανθρώπινο οργανισμό.

Επιστήμονες από το Karolinska Institute της Σουηδίας, έστειλαν ένα ερωτηματολόγιο σε 56.030 γυναίκες με ερωτήσεις σχετικές με τις συνήθειές τους, τα φάρμακα που ελάμβαναν, την διατροφή τους κλπ.

Οσον αφορά την τελευταία, οι γυναίκες ερωτήθηκαν για 96 διαφορετικές τροφές που συνηθίζονται στην Σουηδία. Από αυτές απάντησαν περίπου 32.000 για τις διατροφικές συνήθειές τους μεταξύ των ετών 2003 και 2010. Για την ίδια χρονική περίοδο διαγνώσθηκαν στον ίδιο πληθυσμό 205 που ανέπτυξαν Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο από 0.21g omega-3 PUFAs την ημέρα, δηλαδή το λιγότερο ένα πιάτο από λιπαρό ψάρι ή 4 πιάτα από μη λιπαρό ψάρι την εβδομάδα, είχαν 52% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Για να το απλοποιήσουν ακόμη περισσότερο οι ερευνητές πρότειναν ότι εάν κάποια γυναίκα τρώει ένα πιάτο από όποιοδήποτε ψάρι κάθε εβδομάδα, για 10 και περισσότερο χρόνια, ο κίνδυνος να πάθει Ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι 29% μικρότερος από την γυναίκα που δεν ακολουθεί την δίαιτα αυτή.

Τόνισαν ακόμη ότι δεν παρατήρησαν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα, όταν οι γυναίκες αντί να τρώγουν ψάρια, ελάμβαναν διαιτητικά συμπληρώματα με ωμέγα-3.

Τα αποτελέσματα αυτά εάν επιβεβαιωθούν και από άλλους θα μας δώσουν την δυνατότητα να απαντούμε με επιστημονική ακρίβεια στο αγωνιώδες διατροφικό ερώτημα πολλών ασθενών μας που πιστεύουν ότι χωρίς την κατάλληλη δίαιτα δεν μπορεί να ελεγχθεί η νόσος τους, ό,τι φάρμακα και να πάρουν.

Πηγή = Di Giuseppe D, Wallin A, Bottai M, Askling J, Wolk A. Long-term intake of dietary long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of rheumatoid arthritis: a prospective cohort study of women. Ann Rheum Dis. 2013 Aug 12. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-203338. [Epub ahead of print]

Δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης

Ρευματολόγος

www.myoskeletiko.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν πονάμε το ίδιο;

Ποιο από τα επαγγέλματα υγείας εμπιστεύεται ο κόσμος;

Η Ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου

Μήπως για τον πονοκέφαλο φταίει η κακή ψυχολογία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν