Παχυσαρκία: Άρχισε στην Αγγλία δωρεάν θεραπεία με γαστρικό μπαλόνι που καταπίνουν οι ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
χάπι
Η θεραπεία δεν απαιτεί χειρουργείο ή αναισθησία, αφού το μπαλόνι περιέχεται σε χάπι και διογκώνεται εκ των υστέρων.

Ένα χάπι για αδυνάτισμα που περιέχει γαστρικό μπαλόνι, άρχισε να χορηγείται δωρεάν σε παχύσαρκους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας. Οι ασθενείς καταπίνουν το χάπι και ύστερα το μπαλόνι που περιέχει γεμίζει με συγκεκριμένη ποσότητα νερού.

Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς χορταίνουν πιο γρήγορα και καταναλώνουν λιγότερη τροφή, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά βάρος.

Το μπαλόνι παραμένει στο στομάχι για τέσσερις μήνες. Ύστερα, ανοίγει αυτόματα μία βαλβίδα αποβολής του νερού και το μπαλόνι ξεφουσκώνει. Στη συνέχεια, ο οργανισμός το αποβάλλει φυσιολογικά μέσω του εντέρου.

Το χάπι είχε εγκριθεί το 2020 για διάθεση από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Χρειάσθηκαν όμως διαπραγματεύσεις με την παρασκευάστρια εταιρεία έως ότου αρχίσει η διάθεσή του.

Οι δύο πρώτοι ασθενείς υποβλήθηκαν στη θεραπεία στο Νοσοκομείο του Musgrove Park, στο Σόμερσετ. Ακόμα τρεις έχουν προγραμματιστεί για τη θεραπεία στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 12.

Το χάπι «παρέχει κλινικά σημαντική απώλεια βάρους, όταν συνδυάζεται με ένα πλήρες πρόγραμμα διαιτητικής υποστήριξης και φροντίδας», δήλωσε ο Dr. Richard Welbourn, κορυφαίος ειδικός στην Αγγλία στη Βαριατρική Χειρουργική. Και πρόσθεσε πως μπορεί να βοηθήσει ιδιαιτέρως τους παχύσαρκους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη.

χάπι

Πώς γίνεται η θεραπεία

Το χάπι είναι εφοδιασμένο με ένα λεπτό σωληνάκι. Ο ασθενής το καταπίνει πίνοντας νερό και το σωληνάκι παραμένει έξω από το στόμα του. Στη συνέχεια κάνει ακτινογραφία για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι βρίσκεται στην σωστή θέση στο στομάχι.

Όταν αυτό εξακριβωθεί, ο γιατρός διοχετεύει από το σωληνάκι 550 ml νερό στο μπαλόνι. Ύστερα γίνεται πάλι ακτινογραφία, για να εξακριβωθεί εάν το μπαλόνι έχει γεμίσει σωστά και ότι βρίσκεται σε καλή θέση. Στο τέλος το σωληνάκι αφαιρείται.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά. Επειδή ο ασθενής καταπίνει το χάπι που περιέχει το μπαλόνι, δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, αναισθησία ή νοσηλεία. Όλ’ αυτά «βελτιώνουν την εμπειρία για τον ασθενή και εξοικονομούν πόρους στο σύστημα Υγείας», είπε ο Dr. Welbourn.

Στους τέσσερις μήνες που θα παραμείνει το γεμάτο μπαλόνι στο στομάχι, οι ασθενείς που θα ακολουθήσουν τις υγιεινοδιαιτητικές συστάσεις των ιατρών μπορούν να χάσουν το 10-15% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Η απώλεια αυτή βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, αλλά και την υγεία τους, κατά τον Dr. Welbourn.

Οι κλινικές δοκιμές με το χάπι έδειξαν πως οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν το 95% της απώλειας βάρους για ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.

Φωτογραφίες: iStock