Όζοι θυρεοειδούς: Πότε είναι επικίνδυνοι; Παγκόσμια ημέρα

  • Iatropedia
Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος,αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Τι είναι

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας απο την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. Οι παθήσεις του είναι πολύ συχνές. Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για ασθενείς που πάσχουν από αυτές.

Ύποπτα σημάδια

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους.

Έτσι, στις ΗΠΑ σήμερα οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30.000.000, ενώ άλλα 20.000.000-30.000.000 είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσοτους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω επισήμαναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (25 Μαΐου), ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας και η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Αλεβιζάκη, Υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην χώρα μας, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000. Παράλληλα, και το κοινωνικό κόστος είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα, σε μια ανάλυση απο την Δανία, αναφέρθηκε οτι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειεςαπέχουν απο τη δουλειά τους περίπου τρείς φορές περισσότερο απο τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά την διάγνωση της νόσου τους.

Επιπλέον, ο καρκίνος του θυρεοειδούςεξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (

Η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται απο την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία είναι η ολικήθυρεοειδεκτομή και, συχνά,η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον,ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουνσημαντικάτη ζωή τους.

Θεραπεία

Η αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης. Εφέτος εορτάζουμε τα εκατό(100) χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα.

Τέλος, είναι γνωστό ότι η έλλειψη ιωδίου στις έγκυες σχετίζεται με καθυστερημένη σωματική και νοητική ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την αυξημένη λήψη ιωδίου, καθώς και την αύξηση της δόσης της θυροξίνης στις γυναίκες υπό αγωγή. Πρόσφατα,η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διατροφής, δημοσίευσαν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες συνιστούν οι έγκυες να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματαμε 150mg ιωδίου.

Ενημερωτική εκδήλωση

Το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Θυρεοειδούς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, με την ευγενικήυποστήριξη του Ακτινολογικού Τμήματος,διοργανώνουν μια ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών,με διανομή πληροφοριακού υλικού και κλινική εξέταση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείαςκαι θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25Μαΐου 2015 στησυμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου, ώρες 10:00– 16:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν