Ουρολοίμωξη: Αντιμετώπιση χωρίς αντιβιοτικά – Τι να κάνετε στο σπίτι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ουρολοίμωξη
Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη), επομένως οι γιατροί συνήθως τις αντιμετωπίζουν με αντιβιοτικά. Είναι όμως εφικτή η θεραπεία μιας ουρολοίμωξης χωρίς αντιβιοτικά;

Πολλοί θέλουν να γνωρίζουν εάν οι μη αντιβιοτικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν μια ουρολοίμωξη.

Τα αντιβιοτικά είναι πράγματι αποτελεσματική θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, το σώμα μπορεί συχνά να επιλύσει τις μικρές, πιο ήπιες ουρολοιμώξεις από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια αντιβιοτικών.

Το 25-42% των ήπιων περιπτώσεων ουρολοίμωξης υποχωρούν από μόνες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν μια σειρά από σπιτικές θεραπείες για να επιταχύνουν την ανάρρωση.

Ουρολοίμωξη: Πέντε τρόποι αντιμετώπισης χωρίς αντιβιοτικά

Για την χωρίς αντιβιοτικά θεραπεία μιας ήπιας ουρολοίμωξης, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες οικιακές θεραπείες:

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους πρόληψης και θεραπείας των ουρολοιμώξεων.

Το νερό βοηθά τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το σώμα, διατηρώντας παράλληλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες.

Η ενυδάτωση αραιώνει επίσης τα ούρα και επιταχύνει τη διέλευσή τους μέσω του συστήματος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα βακτήρια να φτάσουν στα κύτταρα που καλύπτουν τα ουροποιητικά όργανα και να προκαλέσουν μόλυνση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για το πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε καθημερινά, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου σε νερό είναι διαφορετικές. Κατά μέσο όρο, ωστόσο, οι ενήλικες θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό κάθε μέρα.

2. Μην καθυστερείτε την ούρηση, όταν νιώθετε την ανάγκη

Η συχνή ούρηση ασκεί πίεση στα βακτήρια του ουροποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνσή τους.

Μειώνει επίσης τον χρόνο που τα βακτήρια στα ούρα εκτίθενται στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο προσκόλλησης και δημιουργίας λοίμωξης.

Πάντα να ουρείτε όσο το δυνατόν συντομότερα, όταν εμφανίζεται η επιθυμία, για να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

3. Πιείτε χυμό κράνμπερι

Ο χυμός από βακκίνια (είδος μούρων) είναι μια από τις πιο καθιερωμένες φυσικές θεραπείες για την ήπια ουρολοίμωξη. Χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά για την εκκαθάριση γενικών λοιμώξεων και για την επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης τραυμάτων.

Μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του χυμού cranberry στην ουρολοίμωξη είχαν σαφή αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων δεν παράγει σταθερά αποτελέσματα. Σύμφωνα με μια επισκόπηση, ωστόσο, ο χυμός cranberry περιέχει ενώσεις που μπορεί να εμποδίσουν τα κύτταρα E. coli να προσκολληθούν στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος.

Ο χυμός κράνμπερι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για το πόσο χυμό κράνμπερι πρέπει να πίνετε για τη θεραπεία μιας ουρολοίμωξης. Αλλά μια κοινή σύσταση είναι να πίνετε περίπου 400 ml από τουλάχιστον 25% χυμό cranberry κάθε μέρα για την πρόληψη ή τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

4. Προβιοτικά

Αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος, απαλλαγμένου από επιβλαβή βακτήρια.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα προβιοτικών, που ονομάζεται γαλακτοβάκιλλοι, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη των ουρολοιμώξεων, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Μπορούν να το κάνουν αυτό:

  • αποτρέποντας την προσκόλληση επιβλαβών βακτηρίων στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος
  • παράγοντας υπεροξείδιο του υδρογόνου στα ούρα, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό
  • μειώνοντας το pH των ούρων, καθιστώντας τις συνθήκες λιγότερο ευνοϊκές για τα βακτήρια

Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα γαλακτοβάκιλλου, ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη, μπορεί να αναπτύξουν λιγότερη αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε μια ποικιλία προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως:

  • γιαούρτι
  • κεφίρ
  • ορισμένα είδη τυριών
  • ξινολάχανο

Μπορείτε επίσης να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα, συνήθως με τη μορφή κάψουλας ή σκόνης.

5. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C αντιδρά επίσης με τα νιτρικά άλατα στα ούρα για να σχηματίσει οξείδια του αζώτου, που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια. Μπορεί να μειώσει το pH των ούρων, καθιστώντας δυσκολότερη την επιβίωση των βακτηρίων.

Όπως και με τον χυμό κράνμπερι, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη βιταμίνη C σε διάφορες μορφές για την ουρολοίμωξη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ποιοτικής έρευνας για να επιβεβαιωθεί εάν η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μπορεί ή όχι να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την ουρολοίμωξη.

Σύμφωνα με την περιορισμένη έρευνα, η λήψη άλλων συμπληρωμάτων μαζί με τη βιταμίνη C μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της:

Μια μελέτη του 2016 παρουσίασε δεδομένα για 36 άτομα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που έπαιρναν βιταμίνη C, προβιοτικά και κράνμπερι τρεις φορές την ημέρα για 20 ημέρες και στη συνέχεια σταμάτησαν για 10 ημέρες. Επανέλαβαν αυτόν τον κύκλο για 3 μήνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για μια ήπια ουρολοίμωξη.

Οι ειδικοί συνιστούν οι γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω να καταναλώνουν τουλάχιστον 75 mg βιταμίνης C την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 90 mg την ημέρα. Οι ενήλικες που καπνίζουν θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον 35 mg βιταμίνης κάθε μέρα.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρολοίμωξη με αίμα: Πού μπορεί να οφείλεται και τι να κάνετε

Ουρολοίμωξη: Πως μπορεί να γυρίσει σε σήψη. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε

Πότε η ουρολοίμωξη είναι σοβαρή. Τι μπορεί να σημαίνει ο πυρετός

Ουρολοίμωξη και κολύμπι: Τι πρέπει να ξέρετε