Ουρική αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες των εξάρσεων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ουρική αρθρίτιδα
Είναι ένας κοινός τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους χωρίς συμπτώματα και σε περιόδους εξάρσεων.

Οι εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να συνοδεύονται από πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης και συνήθως διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας: από φαγητό μέχρι φάρμακα και αφυδάτωση.

Ουρική αρθρίτιδα: Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν εξάρσεις

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ δημιουργείται όταν το σώμα διασπά τις πουρίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται φυσικά στο σώμα και σε ορισμένα τρόφιμα. Το ουρικό οξύ συνήθως διασπάται και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Όταν δεν απαλλαγεί σωστά, η περίσσεια ουρικού οξέος μετατρέπεται σε κρυστάλλους στις αρθρώσεις, οι οποίοι προκαλούν εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι γνωστά ερεθίσματα για ουρική αρθρίτιδα. Και επειδή τα ερεθίσματα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι όταν προσπαθείτε να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε τον πόνο ουρικής αρθρίτιδας.

Ορισμένα κρέατα και θαλασσινά

Πολλές τροφές πλούσιες σε πουρίνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, αυξάνοντας με τη σειρά τους τον κίνδυνο προσβολής ουρικής αρθρίτιδας. Τα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα πουρίνης είναι:

  • Κόκκινο κρέας, όπως βοδινό, αρνί και χοιρινό
  • Κρέας οργάνων, όπως συκώτι και νεφρά
  • Μερικά είδη θαλασσινών
  • Σαρδέλες
  • Μύδια
  • Πέστροφα
  • Τόνος

Ωστόσο, όχι όλες οι πλούσιες σε πουρίνες τροφές αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος ή τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασόλια, οι φακές, τα σπαράγγια, το σπανάκι και τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πουρίνες, αλλά -όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες- δεν φαίνεται να έχουν επίδραση στον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έξαρσης στην ουρική αρθρίτιδα.

Ωστόσο, μια μελέτη έδειξε ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες. Μάλιστα, οι άνδρες συμμετέχοντες που ήπιαν έως και δύο ποτά σε ένα 24ωρο είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας από εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ την ίδια χρονική περίοδο. Από την άλλη, ένα ποτό σε ένα 24ωρο δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εξάρσεων.

Ποτά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι η μόνη ζάχαρη που αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως οι χυμοί φρούτων και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως μπισκότα και γλυκά, έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Η αποφυγή ή ο περιορισμός αυτών των ποτών και των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων.

Αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος

Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με την αρχική ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας. Υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και υψηλότερων επιπέδων ουρικού οξέος. Η σύνδεση μπορεί να συνεχίσει να παίζει ρόλο ακόμα και αφού έχετε ήδη αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα.

Διαβάστε επίσης: Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

Εάν ανήκετε στην κατηγορία υπέρβαρων ή παχύσαρκων στην κλίμακα του ΔΜΣ, η απώλεια βάρους μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος και να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις.

Απρόσμενα ερεθίσματα που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα

Αν και ορισμένα τρόφιμα, ποτά και παράγοντες του τρόπου ζωής είναι γνωστά ερεθίσματα για αυξημένη ουρική αρθρίτιδα, υπάρχουν και άλλα που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Στρες

Η ακριβής συσχέτιση πρέπει ακόμη να καθοριστεί, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Για να βοηθήσουν στην αποφυγή εξάρσεων, οι ερευνητές προτείνουν στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα να προσπαθήσουν να αποφύγουν το άγχος ή να λάβουν μέτρα για να μειώσουν το στρες.

Ασπιρίνη

Η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και μερικές φορές σχεδόν να διπλασιάσει τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος έξαρσης αυξάνεται μετά από δύο ημέρες λήψης χαμηλής δόσης ασπιρίνης. Όσο χαμηλότερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερη είναι η συσχέτιση.

Αλλά η χαμηλή δόση ασπιρίνης χρησιμοποιείται συχνά και για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, παρόλο που μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, δεν συνιστάται να σταματήσετε ή να αλλάξετε τη χαμηλή δόση ασπιρίνης σας εάν τη λαμβάνετε με συμβουλή γιατρού. Αντίθετα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε άλλους παράγοντες που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος λόγω μειωμένης ούρησης και, κατά συνέπεια, αποβολής του ουρικού οξέος.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος έξαρσης, τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να πίνουν άφθονο νερό σε καθημερινή βάση.

Μεταβολές θερμοκρασίας

Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την ουρική αρθρίτιδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής ουρικής αρθρίτιδας. Ο συνδυασμός ζεστού και ξηρού καιρού μπορεί ιδιαίτερα να προκαλέσει εξάρσεις. Η εξαιρετικά υψηλή υγρασία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρσεων, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Το ακριβές σκεπτικό πίσω από τις συσχετίσεις δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό, αλλά μια θεωρία είναι ότι η αφυδάτωση παίζει κάποιον ρόλο. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να παραμένουν καλά ενυδατωμένα για να αποτρέπουν τις εξάρσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ειδικά όταν βρίσκονται σε ζεστό ή ξηρό περιβάλλον.

Πηγή: https://www.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή αν έχετε ουρική αρθρίτιδα. Οι κρίσεις της αυξάνουν παροδικά έναν σοβαρό κίνδυνο

Ψευδοουρική αρθρίτιδα: Τι είναι, συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Διατροφή για ουρικό οξύ: Τι επιτρέπεται και τι όχι – Ενδεικτικό μενού ημέρας

Ουρικό οξύ: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και φυσιολογικά επίπεδα

φωτό: iStock