Προσοχή αν έχετε ουρική αρθρίτιδα. Οι κρίσεις της αυξάνουν παροδικά έναν σοβαρό κίνδυνο

  • Ρούλα Τσουλέα
ουρική αρθρίτιδα
Ένας στους 40 ενήλικες πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή αρθροπάθειας που οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Ποιος κίνδυνος αυξάνεται παροδικά μετά από κάθε κρίση. Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς. Τι λένε οι ερευνητές

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα, οι οποίοι παρουσιάζουν κρίσεις πόνου, διότι μια νέα μελέτη τις συσχετίζει με παροδική αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η μελέτη είναι η πρώτη που κάνει αυτή την συσχέτιση. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά της καθιστούν απαραίτητη την μακροχρόνια θεραπεία των ασθενών με υποτροπιάζουσες κρίσεις, με φάρμακα που αναστέλλουν τη σύνθεση του ουρικού οξέος.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 62.574 πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα. Οι 10.475 εξ αυτών είχαν εκδηλώσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά τη διάγνωση της νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν τα καρδιαγγειακά επεισόδια συσχετίζονταν με την ουρική αρθρίτιδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλους τυχόν συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:

  • Άλλα νοσήματα από τα οποία έπασχαν οι ασθενείς
  • Την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση
  • Τον τρόπο ζωής
  • Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που λάμβαναν

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Πανεπιστήμιο του Κηλ δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα οι οποίοι εκδήλωσαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό είχαν:

  • Διπλάσιες πιθανότητες να υπέφεραν από κρίση ουρικής αρθρίτιδας κάποια στιγμή το τελευταίο δίμηνο
  • Μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να είχαν την κρίση κατά τους 2-4 τελευταίους μήνες

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού, είχαν:

  • Τετραπλάσιες πιθανότητες να έπασχαν από κρίση ουρικής αρθρίτιδας κατά το τελευταίο δίμηνο
  • Υπερδιπλάσιες πιθανότητες να είχαν την κρίση κατά τους 2-4 τελευταίους μήνες.

Το ουρικό οξύ

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία συχνή μορφή αρθροπάθειας που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Παλαιότερα λεγόταν ποδάγρα, διότι εκδηλώνεται πρώτα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Ωστόσο προσβάλλει και πολλές άλλες αρθρώσεις. Υπολογίζεται ότι ένας στους 40 ενήλικες πάσχει από αυτήν.

Όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αυτό εναποτίθεται μέσα στις αρθρώσεις και γύρω από αυτές με τη μορφή κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι προκαλούν σοβαρή φλεγμονή που εκδηλώνεται με ανυπόφορο πόνο, ερυθρότητα και οίδημα (πρήξιμο) στην προσβεβλημένη άρθρωση. Τα συμπτώματα αυτά συχνά διαρκούν 1-2 εβδομάδες πριν υποχωρήσουν.

Η φλεγμονή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας έχουν υψηλά ποσοστά υποτροπής, προκαλώντας νέες κρίσεις.

Παροδική αύξηση

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάθε κρίση που προκαλεί η ουρική αρθρίτιδα σχετίζεται με παροδική αύξηση στον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Abhishek Abhishek, καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

«Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσες κρίσεις είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για ειδική φαρμακευτική θεραπεία. Αυτή μπορεί να μειώσει τους κρυστάλλους στις αρθρώσεις τους και να τους απαλλάξει από τις κρίσεις. Πρέπει όμως να υιοθετήσουν και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να καταστείλουν και τους άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που τυχόν έχουν. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα περιττά κιλά, η αυξημένη πίεση και χοληστερόλη, και ο σακχαρώδης διαβήτης».

Φωτογραφία: iStock