Όταν η ψυχή πονά! Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

  • Iatropedia
Στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού ζουν όλο και περισσότεροι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) σοκάρουν αφού οι ψυχικές διαταραχές εξελίσσονται σε παγκόσμια επιδημία. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχει από κατάθλιψη και ένας στους πέντε θα βιώσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Βάση των ίδιων στοιχείων περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ενώ, κάθε χρόνο, σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (38,2%) εμφανίζουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής.

Το υψηλότερο ποσοστό έχουν οι αγχώδεις διαταραχές (14%) και ακολουθούν η αϋπνία (7%), η μείζονα κατάθλιψη (6,9%), οι σωματομορφικές διαταραχές (6,3%,) και η άνοια στους υπερήλικες, που φθάνει το 30% στα άτομα άνω των 85 ετών.

Τα στοιχεία αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Φέτος το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι « Η ψυχική υγεία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ η κατάθλιψη βρίσκεται στην τρίτη θέση των αιτιών που προκαλούν σοβαρές αναπηρίες στον άνθρωπο και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι στην πρώτη θέση το 2030.

σε μελαγχολία οι Έλληνες

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην χώρα μας φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο χειρότερη .

Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού το Μάιο του 2013, έδειξε ότι η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, εκείνης δηλαδή που χρήζει άμεσα θεραπείας, ανέρχεται για το 2013 σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού.

Με βάση τα στοιχεία των ερευνητών συγκριτικά με το 2011, περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011 (8,2%), το ποσοστό του 2013 άγγιξε το 12,3%, και είναι εμφανές ότι παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 50%.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες του ΕΠΙΨΥ που αποτυπώνουν μια συνεχή και ανησυχητική αύξηση της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.

κακή ψυχική υγεία

Το επίπεδο της ψυχικής υγείας καθορίζεται από κοινωνικούς ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να δράσουν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ατόμου και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται επίσης με την ταχεία κοινωνική αλλαγή, τις συνθήκες εργασίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, την βία, την διάκριση των φύλων, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Αν εξαιρεθούν οι βιολογικές αιτίες των ψυχικών διαταραχών, υπάρχουν και άτομα τα οποία είναι περισσότερα ευάλωτα σε αυτούς τους παράγοντες. Επί πλέον ο δείκτης των αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συχνά ως μέτρο των ψυχικών νοσημάτων επειδή σχεδόν σε κάθε αυτοκτονία συνυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής.

ελλιπής χρηματοδότηση

Σε εποχή οικονομικής κρίσης, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας γίνεται προβληματική και παράλληλα σημειώνεται αύξηση της ζήτησης στις δημόσιες μονάδες παροχής υγείας.

Το κόστος θεραπείας εκτοξεύεται στα 60-80% της συνολικής δαπάνης για την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αφορούν το 25% των επιδομάτων αναπηρίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες: Έρευνα ΕΣΔΥ

Πως το μνημόνιο βλάπτει την ψυχή! Δραματική αύξηση της κατάθλιψης στα χρόνια της κρίσης

Λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: στο δρόμο οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι!

Μήπως για τον πονοκέφαλο φταίει η κακή ψυχολογία;