Όταν οι άνδρες νομίζουν ότι συρρικνώνονται τα προσόντα τους!

  • Iatropedia
Σύνδρομο koro:Οι άνδρες νομίζουν ότι τα γεννετικά τους όργανα συρρικνώνονται και οι γυναίκες πιστεύουν ότι οι θηλές τους απορροφούνται από το σώμα τους. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στους πάσχοντες; Υπάρχει θεραπεία; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για το σύνδρομο αυτό το οποίο απ΄ότι φαίνεται προτιμά κυριώς τους άνδρες.

Του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου Ψυχίατρου – Ψυχοθεραπευτή

Το όνομα Koro προέρχεται από αντίστοιχη Μαλαισιανή λέξη που σημαίνει «το κεφάλι της χελώνας». Το σύνδρομο Koro ανήκει στα λεγόμενα «πολιτισμικά σύνδρομα» και είναι ο φόβος της συρρίκνωσης των γεννητικών οργάνων με την απορρόφηση τους στο σώμα.

Σχεδόν πάντα εμφανίζεται σε ασιάτες άνδρες, αν και περιπτώσεις έχουν αναφερθεί επίσης στην Αφρική, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γυναίκες εμφανίζουν περιστασιακά μια παραλλαγή του Koro όπου πιστεύουν ότι οι θηλές των μαστών τους συρρικνώνονται και απορροφούνται από το σώμα.

Είναι ενδιαφέρον, ότι το Koro εμφανίζεται συχνά ως επιδημία σε μια συγκεκριμένη κάθε φορά γεωγραφική περιοχή. Μια αρκετά γνωστή μαζική εκδήλωση του συνδρόμου, συνέβη στη Σιγκαπούρη το 1967. Στο παρελθόν, αναπτύχθηκε η μαζική πεποίθηση στην Βόρεια Ταϊλάνδη, ότι το Koro οφείλεται σε δηλητηρίαση του νερού που πραγματοποιούν συστηματικά οι κομμουνιστές του Βιετνάμ. Στο Σουδάν πάλι κάποιοι πιστεύουν ότι οι Σιωνιστές προσπαθούν να εμποδίσουν τους να αναπαραχθούν.

Τα συμπτώματα του Koro

Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Κίνα ήδη το 300 π.Χ., σε κείμενα της Κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής και σχεδόν πάντα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο ανάπτυξης των συμπτωμάτων: Ο πάσχων βιώνει για πρώτη φορά ένα αίσθημα καύσου στα γεννητικά όργανα, που ακολουθείται από ταχεία έναρξη της κρίσης πανικού. Αυτό οδηγεί γρήγορα σε ξαφνικό και διάχυτο φόβο ότι τα γεννητικά όργανα εξαφανίζονται.

Στην Ασία, ο φόβος σχεδόν πάντα συνοδεύεται από επικείμενο φόβο του θανάτου, αν και το στοιχείο αυτό είναι συχνά λείπει από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι πάσχοντες ζητούν συνήθως βοήθεια από φίλους ή συγγενείς, στο να αποτρέψουν τα γεννητικά τους όργανα να συρρικνωθούν, ενώ συχνά η προσπάθεια τους να «αποτρέψουν» τέτοιο ενδεχόμενο, χρησιμοποιώντας αγκίστρια, βελόνες, κορδόνια παπουτσιών και άλλα παρόμοια, οδηγεί σε επιτόπιο τραυματισμό. Τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, όταν χρησιμοποιείται μια πολιτισμικά αποδεκτή θεραπεία (εξορκισμός ή μαγικά φίλτρα).

Αιτίες του Koro

Το Koro έχει περιγραφεί ως μια μορφή διαταραχής πανικού που επικεντρώνεται γύρω από τα γεννητικά όργανα. Φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτισμικές πεποιθήσεις, που μπορούν να εξηγήσουν γιατί το σύνδρομο εμφανίζεται με την μορφή των επιδημιών.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι πάσχοντες πιστεύουν ότι, παρά την «απορρόφηση των γεννητικών οργάνων στο σώμα τους», τα γεννητικά τους όργανα έχουν κλαπεί για απόκρυφους λόγους. Κατά τη διάρκεια των Μαύρων Χρόνων της μεσαιωνικής Ευρώπης, οι μάγισσες θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων στον τοπικό πληθυσμό.

Τα συμπτώματα υποχωρούσαν όταν οι μάγισσες «αντιμετωπίζονταν».

Τα προσωπικά και πολιτισμικά ήθη, το θρησκευτικό δόγμα και η τρέχουσα κατάσταση της ψυχικής υγείας συχνά διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Το σύνδρομο Koro συνδέεται πολύ συχνά με θρησκευτικές πεποιθήσεις και με τη μαγεία.

Σε μια μελέτη του 2008, στο περιοδικό της Γερμανικής Ψυχολογίας, διαπιστώθηκε ότι πολλοί πάσχοντες ανέφεραν πρόσφατη σεξουαλική επαφή που τους έκανε να νιώθουν άβολα, όπως μια εξωσυζυγική σχέση.

Ορισμένοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα φόβου, ενοχής ή ντροπής. Άλλοι ήταν ψυχολογικά ανώριμοι και δεν είχαν σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Επίσης βρέθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι υπήρχε μια προϋπάρχουσα ψυχική διαταραχή ή ιστορικό κατάχρησης ουσιών. Αν και οι επιμέρους λεπτομέρειες ποικίλλουν σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη του συνδρόμου Koro υπάρχει σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ήδη φόβο, άγχος ή ενοχή.

Θεραπεία του Koro

Οι «θεραπείες» που πηγάζουν από τα πολιτισμικά πρότυπα διαφέρουν δραματικά και συχνά επηρεάζονται από τα τρέχοντα γεγονότα. Για παράδειγμα, ένα επεισόδιο θα μπορούσε να αποδοθεί σε «εισβολή ξένων δυνάμεων». «Νικώντας τον εχθρό» είναι πολλές φορές η «συνιστώμενη θεραπεία» σε αυτές τις καταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, οι «θεραπείες» μπορεί να περιλαμβάνουν εξορκισμό, ανάπαυση, «μαγικά φίλτρα» ή άλλες «θεραπευτικές» πρακτικές.

Στον δυτικό κόσμο, το Koro αντιμετωπίζεται συχνά ως συγκεκριμένη φοβία. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά. Η θεραπεία αποτελείται από φάρμακα όπως η αλπραζολάμη και ιμιπραμίνη. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή αντιψυχωτικών είναι μερικές φορές απαραίτητη για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον πάσχοντα να μάθει νέους και υγιείς τρόπους εκτόνωσης των αγχωδών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σώμα του. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία κάποιας υποκείμενης κατάστασης επίσης βοηθά να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του Koro.

Διαφοροδιάγνωση:

Σημαντικό είναι να αποκλειστούν οι φυσικές αιτίες για τα συμπτώματα Koro. Πόνος, κνησμός και άλλα σωματικά συμπτώματα είναι κοινά στο Koro, αλλά θα μπορούσαν να υποκρύπτουν άλλες παθολογικές καταστάσεις. Μια επίσκεψη στον ουρολόγο συνιστάται πάντα. Οι άνδρες μπορεί να είναι επιρρεπείς σε αυτή τη διαταραχή, δεδομένου ότι δεν μπορούν να δουν το πέος τους λόγω της μεγάλης κοιλιάς. Επίσης, οι άνδρες που πάσχουν από οίδημα οσχέου μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι το πέος τους εξαφανίζεται σιγά-σιγά εσωτερικά προς την κοιλιά τους.

Σε περίπτωση που πάσχετε από το σύνδρομο Koro θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το πέος δεν μπορεί να συρρικνωθεί, η ζωή δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας του πέους και το πέος μπορεί να αλλάξει το μέγεθος μόνο κατά τη διάρκεια της στύσης.

Εμμανουήλ Πολυζόπουλος

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

mail: polem@otenet.gr

www.psychomed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατάσταση αμόκ: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Βοήθεια τέρατα! Πως να αντιμετωπίσετε τις παιδικές φοβίες!

Βγείτε νικητής στην μάχη με την αϋπνία!

Δεν θέλει να πάει σχολείο-Αμάν τι κάνουμε;