Όσοι έχουν παιδιά είναι πιο ανθεκτικοί σε ασθένειες και ιώσεις

  • Iatropedia
Όσοι είναι γονείς, μπορεί να κολλάνε συχνότερα ιώσεις και μικρόβια από τα παιδιά τους αλλά ο οργανισμός τους θωρακίζεται και ουσιαστικά αρρωσταίνουν πιο εύκολα από όσους ενήλικες δεν έχουν παιδιά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας των τμημάτων ψυχολογίας και παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την Ροντλέσια Σνιντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής «Psychosomatic Medicine». Οι ερευνητές, μελέτησαν περίπου 800 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα ιό της γρίπης ή ένα ρινοϊό του κρυολογήματος στη μύτη των εθελοντών και παρακολούθησαν ποιοι αρρώστησαν και πόσο. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, οι γονείς ήσαν 48% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, σε σχέση με όσους δεν είχαν παιδιά.

Όσα περισσότερα παιδιά έχει μία οικογένεια, τόσο πιο προστατευμένοι φαίνεται να είναι οι γονείς από τέτοιες μολύνσεις. Η προστασία αυτή διαρκεί ακόμα και όταν πια τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Οι γονείς που ζούσαν πια μόνοι τους, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό, σε σχέση με όσους ποτέ δεν υπήρξαν γονείς.

Όμως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα των γονιών και όσων δεν έχουν παιδιά, είναι γενικά παρόμοιο, οπότε τίθεται το ερώτημα: ποιός είναι ο παράγων που δρα προστατευτικά στην περίπτωση των γονιών; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξήγηση ανάγεται μάλλον στο επίπεδο της ψυχολογίας και της ψυχοσωματικής υγείας, καθώς οι γονείς νιώθουν συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τη ζωή τους και λιγότερο αγχωμένοι, με συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημά τους να είναι πιο ανθεκτικό.

Εκτός, βέβαια, και οι γονείς δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά, πολύ απλά επειδή δεν έχουν χρόνο εξαιτίας των παιδιών τους!