Όποιος περνάει την COVID-19 παράγει αντισώματα έως και 7 μήνες μετά την μόλυνση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Covid-19
Οι ασθενείς που αρρώστησαν με Covid-19 παράγουν υψηλής ποιότητας αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 ακόμη και 5 έως 7 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι όσοι μολύνθηκαν με τον νέο ιό, μπορεί -αν και όχι κατ' ανάγκη- να αναπτύσσουν μακράς διάρκειας ανοσία.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανοσολογίας Ντίπτα Μπατατσάρια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Science Immunology», πραγματοποίησαν τεστ αντισωμάτων σε 5.882 άτομα και διαπίστωσαν ότι αντισώματα υπήρχαν στο αίμα σε επαρκή επίπεδα επί τουλάχιστον πέντε έως επτά μήνες.

«Πολλές ανησυχίες έχουν εκφραστεί για το κατά πόσο διαρκεί η ανοσία έναντι της Covid-19. Βρήκαμε σαφώς ότι υψηλής ποιότητας αντισώματα συνεχίζουν να παράγονται πέντε έως επτά μήνες μετά τη λοίμωξη», δήλωσε ο Μπατατσάρια και εκτίμησε ότι η ανοσία διαρκεί πολύ περισσότερους από επτά μήνες, «τουλάχιστον δύο χρόνια», όπως είπε, κάτι που -αν όντως ισχύει- είναι πολύ ενθαρρυντικό και για τα μελλοντικά εμβόλια.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι εσφαλμένες οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις πως τα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα μειώνονται γρήγορα και η ανοσία έναντι του κορονοϊού δεν διαρκεί πολύ.

Δύο παρόμοιες έρευνες, μία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μία άλλη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συνολικά σε σχεδόν 750 άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό, οι οποίες επίσης δημοσιεύθηκαν στο «Science Immunology», βρήκαν ότι οι ασθενείς συνέχιζαν μετά από τρεις μήνες να έχουν επαρκή αντισώματα για να τους παρέχουν ανοσία. Ειδικότερα, αντισώματα IgC κατά της πρωτείνη-ακίδας του κορονοϊού βρέθηκαν να διαρκούν περισσότερες από 100 ημέρες.

Τέλος, μία άλλη μελέτη, με επικεφαλής μία Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς, τη δρα Θεοδώρα Χατζηιωάννου του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, η οποία ανέλυσε 37 δείγματα αίματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα έναντι των εποχικών κορονοϊών (οι οποίοι προκαλούν κοινό κρυολόγημα) δεν παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ