Όλες οι θεραπείες για να σηκώσετε τη…σημαία!

  • Iatropedia
Το 1982 ο Γάλλος γιατρός R. Virag ανακοίνωσε την πρώτη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία. Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της πάθησης αυτής. Έκτοτε εξελίχθησαν και αποδεδειγμένα πλέον βοηθούν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και χορηγούνται ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ”. Αυτά επισημαίνει στο πρόλογό του ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, προκειμένου να εισηγηθεί το νέο πληροφοριακό γράφημα του ΙΜΟΠ με τίτλο «τα κάτω…πάνω».

Προσθέτει δε: «Εκτός όμως από τα φάρμακα αυτά στο εμπόριο υπάρχουν φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που διαφημίζονται και υπόσχονται ότι βοηθούν τη στύση. Κανένα από αυτά δεν έχει αποδείξει με επιστημονικές μελέτες ότι το επιτυγχάνει, ότι δηλαδή έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα από το εικονικό φάρμακο. Πολλά δε από αυτά που πωλούνται στο διαδίκτυο είναι και επικίνδυνα!»

Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία έχουν ένδειξη σε αρρώστους με οργανική στυτική δυσλειτουργία. Στην ψυχογενή μπορεί να χορηγηθούν και να βοηθήσουν αν συνδυαστούν με θεραπεία από σεξολόγο. Κανένα από αυτά δεν έχει αφροδισιακή δράση, δεν αυξάνει δηλαδή την ερωτική επιθυμία. Όλα τα φάρμακα δρουν στα αγγεία του πέους προκαλώντας αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα αυξημένη αιματική ροή στο πέος και επομένως καλύτερη σκληρότητα και διάρκεια στύσης. Τα υπάρχοντα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

τα χάπια και τις ενδοπεϊκές ενέσεις.

Τα φάρμακα από το στόμα

Μέχρι τώρα στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρεις διαφορετικές ουσίες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο θα διαρκέσει η στύση, – αφού τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν στύση από μόνα τους, αλλά μόνο μετά από ερωτικό ερεθισμό -, αλλά ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στον ασθενή να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα όποτε το θελήσει μέσα στις ώρες που αυτά δρουν.

Η αποτελεσματικότητα τους ανέρχεται στο ποσοστό του 70%, ενώ τα ποσοστά μειώνονται στο 50% σε ασθενείς που έχουν σοβαρά συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις ή αν έχει προηγηθεί ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη.

Απόλυτη αντένδειξη για τη χορήγηση τους είναι σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για στεφανιαία νόσο. Ο λόγος είναι ότι η συγχορήγηση μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν είναι πονοκέφαλος, δυσπεψία, μυαλγία, ρινική συμφόρηση και διαταραχές στην όραση. Οι παρενέργειες ακόμα και όταν συμβούν είναι ήπιες και υποχωρούν συνήθως μετά τις πρώτες δόσεις και σίγουρα με την διακοπή της αγωγής.

Με 15 χρόνια εμπειρίας, τα φάρμακα της στύσης έχουν αποδείξει ότι είναι από τα πλέον ασφαλή, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

ενδοπεϊκές ενέσεις

Η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση από τον ουρολόγο του και έχει βρεθεί η σωστή και εξατομικευμένη δόση. Μετά από 10-15 λεπτά επιτυγχάνεται η στύση ανεξάρτητα από την ύπαρξη σεξουαλικής επιθυμίας, αφού το φάρμακο δρα τοπικά. Η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη και οι επιπλοκές σπάνιες με την πιο σοβαρή επιπλοκή να είναι ο πριαπισμός.

Η αποτελεσματικότητα των ενέσεων για την επίτευξη ικανοποιητικής στύσης ανέρχεται σε ποσοστά Η ένεση θα πρέπει να γίνεται περίπου 10 λεπτά πριν από τη σεξουαλική πράξη και η δράση του φαρμάκου κυμαίνεται από 30 λεπτά έως μια ώρα.

κρουστικά κύματα

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα είναι μια ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, αποκλειστικά για την αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία, που αναπτύχθηκε την τελευταία 10ετία.

Η θεραπεία διαρκεί 6-9 εβδομάδες. Τις πρώτες 2-3 εβδομάδες γίνονται 2 ή 3 συνεδρίες την εβδομάδα, ακολουθούν 2-3 εβδομάδες χωρίς θεραπεία, ενώ τις επόμενες εβδομάδες επαναλαμβάνεται το ίδιο σχήμα. Συνολικά το σύνολο των συνεδριών είναι 12, η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνες και δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Ως προς την αποτελεσματικότητα από τις μελέτες φαίνεται ότι για ασθενείς που ανταποκρίνονται άριστα στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων σε ένα ποσοστό 60-75 % δεν θα τα χρειάζεται, και θα καταφέρνει να έχει ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές.

πεϊκές προθέσεις

Η πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή η οποία τοποθετείται μέσα στο πέος, βοηθώντας τον άντρα να επιτυγχάνει στύση για μια επιτυχή σεξουαλική επαφή. Η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται με χειρουργική επέμβαση διαρκείας μιας ώρας περίπου. Ο ασθενής σε 2-3 μέρες μετά το χειρουργείο επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή μετά από 1 μήνα.

Η ικανοποίηση σε καλά ενημερωμένους ασθενείς αλλά και των συντρόφων τους είναι ιδιαίτερα υψηλή και ξεπερνάει το 90 %. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως εντοπίζονται σε επιμόλυνση της πρόθεσης ή μηχανική βλάβη, οπότε και θα πρέπει να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί νέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν