Οι πτώσεις των ηλικιωμένων μπορεί να οφείλονται στα παπούτσια τους

  • Ρούλα Τσουλέα
πτώσεις των ηλικιωμένων
Οι πτώσεις των ηλικιωμένων μπορεί να οφείλονται στη χρήση παπουτσιών με κακή εφαρμογή. Τα πόδια αλλάζουν με την ηλικία και απαιτείται προσεκτική επιλογή παπουτσιών ώστε να είναι ασφαλή.

Η χρήση παπουτσιών με κακή εφαρμογή στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς οδηγεί σε πόνους, μειωμένη κινητικότητα και αυξημένο κίνδυνο για πτώσεις των ηλικιωμένων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ανάλυσης, που εξέτασε τους δυνητικούς κινδύνους από τα παπούτσια με κακή εφαρμογή στην τρίτη ηλικία.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς μεγαλώνουμε τα πόδια αλλάζουν σχήμα, ενώ εμφανίζονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα παραμορφώσεις και πόνοι. Έτσι, παπούτσια που μας ταίριαζαν στη νιότη μας, είναι εντελώς ακατάλληλα όταν φθάνουμε στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παπούτσια που ενδείκνυνται για να αποφευχθούν οι πτώσεις των ηλικιωμένων είναι:

  • Ανατομικά σωστά για το πόδι
  • Στρογγυλά μπροστά για να χωρούν άνετα τα δάκτυλα
  • Με μικρό σε ύψος και αρκετά φαρδύ τακούνι
  • Με άνετη εφαρμογή
  • Εύκολα στην τοποθέτηση και την αφαίρεση

Αν δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κάλων ή πόνου (π.χ. στην ποδική καμάρα, την φτέρνα). Μπορεί επίσης να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα, καθώς και να επηρεάσουν τη σταθερότητα κατά τη βάδιση.

Όλ’ αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για πτώσεις. Και οι πτώσεις των ηλικιωμένων συχνά οδηγούν σε κατάγματα που δύσκολα επουλώνονται, καθώς και σε χρόνιους πόνους.

Αντιθέτως, όταν οι ηλικιωμένοι φορούν τα κατάλληλα παπούτσια μπορούν να καταπραϋνθούν συμπτώματα από προβλήματα στα πόδια, όπως η αρθρίτιδα, το κότσι, ο πόνος στην πτέρνα κ.λπ.

Οι αλλαγές στα πόδια

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Εμμηνόπαυσης Maturitas.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 57 προγενέστερες μελέτες για τα υποδήματα και τα προβλήματα ποδιών στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν στο άρθρο τους, ο αριθμός των ηλικιωμένων στον πλανήτη αυξάνεται ραγδαία. Έως το 2050 υπολογίζεται ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ηλικία άνω των 60 ετών, έναντι 900 εκατομμυρίων το 2015. Αντίστοιχα, τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών θα έχουν τριπλασιαστεί. Από 137 εκατομμύρια το 2015, θα είναι 425 εκατομμύρια το 2050.

Όπως έδειξε η ανάλυση, οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν χαμηλότερη ποδική καμάρα. Ταυτοχρόνως όμως έχουν αυξημένη περίμετρο του ποδιού γύρω από τα δάκτυλα, τον αστράγαλο και τα μετατάρσια (κουντεπιέ).

Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά ή μικρά μπορεί να προκαλούν πόνο. Όσα είναι πολύ φαρδιά μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης, μικρότερο μήκος διασκελισμού και ακανόνιστο τρόπο βάδισης.

Όταν οι ηλικιωμένοι προμηθεύονται καινούργια παπούτσια που ταιριάζουν στο μήκος και στο φάρδος των ποδιών τους, η βάδισή τους βελτιώνεται.

Κίνδυνοι από τα τακούνια

Τα ψηλά τακούνια είναι μεγάλο πρόβλημα στην τρίτη ηλικία. Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως πόνος στην φτέρνα και κάλοι στα πέλματα. Επιπλέον, μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία και την σταθερότητα. Ωστόσο μερικές γυναίκες που έχουν μεγαλώσει φορώντας τακούνια, μπορεί να εκδηλώσουν πόνους όταν προσπαθήσουν να φορέσουν ίσια παπούτσια.

Για τις γυναίκες αυτές μια καλύτερη επιλογή θα ήταν να εξακολουθήσουν να φορούν τακούνια, αλλά πιο χαμηλά και πιο φαρδιά. Τα παπούτσια αυτά θα στηρίζουν καλύτερα το πόδι τους απ’ ό,τι οι ψηλοτάκουνες γόβες.

Η ανάλυση έδειξε ακόμα ότι οι σόλες με πιο φαρδιά επιφάνεια στήριξης μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία και την σταθερότητα. Μπορεί επίσης να μειώσουν τις πτώσεις των ηλικιωμένων.

Οι σκληροί πάτοι των παπουτσιών, εξ άλλου, μπορεί να βελτιώσουν περισσότερο τη σταθερότητα της στάσης σώματος, απ’ ό,τι οι μαλακοί.

Καλύτερη ισορροπία μπορεί να έχουν και οι ηλικιωμένοι όταν φοράνε παπούτσια που στηρίζουν την ποδική καμάρα. Τα παπούτσια αυτά βελτιώνουν επίσης την κινητικότητα και σχετίζονται με λιγότερους πόνους.

Ωστόσο η ανάλυση δεν κατέληξε σε κάποιο ιδανικό σχήμα παπουτσιών για τους ηλικιωμένους.

Αυτό που έχει σημασία είναι να προσέχουν πολύ οι ηλικιωμένοι τα παπούτσια που αγοράζουν, συνιστούν οι ειδικοί. Το κριτήριο, λένε, δεν πρέπει να είναι η τιμή. Πρέπει να είναι τι ταιριάζει στο πόδι τους. Τα παπούτσιά τους πρέπει να είναι άνετα και σταθερά, εάν θέλουν να αποφύγουν τις πτώσεις των ηλικιωμένων.