Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές συνδέονται με συχνό ανδρικό καρκίνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος των όρχεων
Η έρευνα αφορά άνδρες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο και στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της σουηδικής πόλης Ουψάλα, οι άνδρες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων.

Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer, είναι η πρώτη που έδειξε σύνδεση μεταξύ των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και του καρκίνου των όρχεων.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου στους νέους άνδρες, ωστόσο τα αίτια του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

“Καθώς ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, θεραπεύοντας έτσι τη νόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε εγκαίρως φροντίδα, αμέσως μόλις αισθανθείτε εξόγκωμα σε κάποιον όρχι” σημειώνει η Ingrid Glimelius από το τμήμα Ογκολογίας στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε ασθενείς με καρκίνο των όρχεων στη Σουηδία. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 6.166 ασθενείς και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με 61.660 άντρες αντίστοιχης ηλικίας χωρίς καρκίνο των όρχεων. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τα ιατρικά τους μητρώα για να διερευνηθεί εάν είχαν ψυχιατρικές διαγνώσεις πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και αν αυτές ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με καρκίνο των όρχεων παρά στην ομάδα ελέγχου.

Γενικά, οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων σε ασθενείς με ψυχιατρική διάγνωση. Αλλά η ομάδα ειδικά με κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, είχε σημαντική αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων.

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, η απόλυτη αύξηση του κινδύνου ήταν μικρότερη από 1%.

Επομένως, ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός ακόμη και μεταξύ ανδρών με παθήσεις, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ. Άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν έχετε διαγνωστεί με κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα όσον αφορά τις προσπάθειες να έρθουμε πιο κοντά στην εξήγηση των μηχανισμών εμφάνισης καρκίνου των όρχεων.

“Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με νευροαναπτυξιακή διαταραχή ήταν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια νεότερα όταν ανέπτυξαν καρκίνο και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο προχωρημένη νόσο κατά τη διάγνωση”, είπε η Glimelius.

“Είδαμε επίσης ότι τα άτομα με προηγούμενη ψυχιατρική διάγνωση είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των όρχεων σε σύγκριση με άτομα χωρίς προηγούμενη ψυχιατρική διάγνωση. Εντούτοις τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο των όρχεων ήταν γενικά πολύ καλά και στις δύο ομάδες”, είπε η δρ. Anna Jansson από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα.

Αυτή είναι η πρώτη ερευνητική μελέτη που παρέχει μια σύνδεση μεταξύ των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και του κινδύνου καρκίνου των όρχεων.

Οι προηγουμένως γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ύπαρξη μη κατεβασμένου όρχεως ως μωρό, ή αν υπάρχει πατέρας ή αδελφός με καρκίνο των όρχεων.

“Δεν γνωρίζουμε τον λόγο πουί βλέπουμε μια σύνδεση μεταξύ των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και του κινδύνου καρκίνου των όρχεων. Αλλά πιστεύουμε ότι τα γεγονότα της πρώιμης ζωής έχουν αντίκτυπο, ίσως ακόμη και από το στάδιο του εμβρύου”, πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει αν έχετε συμπτώματα αυτισμού

Η ΔΕΠΥ ενηλίκων συνδέεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – Ποια είναι τα σημάδια της

Καρκίνος των όρχεων: Όλοι οι τύποι και τα συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια διατροφή λειτουργεί διαφορετικά στους άντρες

φωτό: iStock