Οι ηπατίτιδες στο προσκήνιο με νέα κρούσματα και επιστολή του ΠΡΟΜΗΘΕΑ στο υπουργείο Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ηπατίτιδα Α παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που δεν έχουν κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις και όταν δεν τηρούνται ορθά οι κανόνες υγιεινής. Στα παιδιά είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος, δηλαδή περνάει από μόνη της, ενώ ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, παρά μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παραπάνω επισημαίνει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, απαντώντας σε νέες καταγγελίες του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέα Καλεμκερίδη, για τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας. Εν τω μεταξύ, ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στοπ ΥΥΚΑ ζητώντας καθολική πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα...

Σύμφωνα με τον κ. Καλεμκερίδη, το ένα περιστατικό νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική και τα τρία στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ από τον Αύγουστο έως σήμερα σημειώθηκαν συνολικά 21 κρούσματα ηπατίτιδας Α στον συγκεκριμένο καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται 2.000 άτομα.

Ο κ. Καλεμκερίδης υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους. Ερωτά τους αρμοδίους αν εμβολιάστηκαν υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους, προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πώς χαρακτηρίζουν την έξαρση των κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» απέστειλε στις 11/10/2016, επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό με θέμα «Αναμένοντας τη διαπραγμάτευση». Η ανοιχτή αυτή επιστολή έχει σκοπό να μεταφέρει στον κ. υπουργό την αγωνία των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C, αναφορικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στη θεραπεία.

Δείτε παρακάτω την επιστολή:

Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ Α. Ξανθό
Κοιν: Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ Ι. Μπασκόζο
Πρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ Σ. Μπερσίμη
Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος κ Γ.Ν.Νταλέκο
Αθήνα, 11/10/2016
Θέμα: Αναμένοντας την διαπραγμάτευση
Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” σας απευθύνει αυτή την ανοιχτή επιστολή με σκοπό να σας μεταφέρει την αγωνία των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C, αναφορικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στην θεραπεία.
Ο στόχος της καθολικής πρόσβασης των ασθενών στις καινούργιες θεραπείες αποτέλεσε πρόκληση για τα περισσότερα συστήματά υγείας της Ε.Ε. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες οι περισσότερες χώρες, ενεργοποιώντας του κατάλληλους μηχανισμούς κατάφεραν και πέτυχαν πρόσβαση στην θεραπεία των ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου, αναχαίτιση των νέων λοιμώξεων και την εν γένει προάσπιση της δημόσιας υγεία.

Η πρόσφατη δέσμευση της χώρας μας σχετικά με την υιοθέτηση της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων Β & C μέχρι το 2030 κινείται πράγματι στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί σοβαρή ένδειξη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει ωστόσο να συνοδευτεί από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των παραπάνω θεραπειών πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς κωλυσιεργίες.

Όπως γνωρίζετε, μέχρι και σήμερα, από τη θεραπεία αποκλείονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που ζουν με την ασθένεια, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε στάδιο ηπατικής ίνωσης λίγο πριν την κίρρωση. Μέχρι και σήμερα πρόσβαση στην θεραπεία δεν έχει δοθεί ούτε στους κατά προτεραιότητα, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, ασθενείς με συλλοίμωξη HIV+Ηπατίτιδα C, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία καθώς και αυτούς που πάσχουν με κάποιο συνοδό ψυχιατρικό νόσημα. Ασθενείς που ανεξαρτήτως της πορείας της διαπραγμάτευσης πρέπει θεραπευτούν άμεσα.

Εκτός από το προφανές ανθρωπιστικό και ηθικό ζήτημα που προκύπτει πρέπει να αναλογιστούμε πως με το να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πρακτική αυστηρών περιορισμών αδιαφορούμε επί της ουσίας και για ένα σοβαρότατο πρόβλημα ατομικής και δημόσιας υγείας όπως αυτό της ηπατίτιδας C. Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση υπονομεύει στην πράξη το δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία και στη ζωή αλλά και τη δημόσια υγεία συνολικά, ενώ δε συνάδει με τη δέσμευση της χώρας για οριστική εξάλειψη της νόσου.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε να παρέμβετε με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου στην άμεση πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Γ. Καλαμίτσης

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ηπατίτιδα Α

«Η ηπατίτιδα αυτή, δηλαδή η φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό, είναι περίπου ένας μήνας. Συγκεκριμένα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 49 ημερών. Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα των πασχόντων. Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η κοπρανοστοματική οδός, δηλαδή όταν ένα άτομο που παρουσιάζει ηπατίτιδα Α δεν πλένει τα χέρια σωστά μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια ακουμπά τρόφιμα, επιφάνειες ή το στόμα κάποιου ανθρώπου.

Η ηπατίτιδα Α παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που δεν έχουν κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις και όταν δεν τηρούνται ορθά οι κανόνες υγιεινής. Στα παιδιά η ηπατίτιδα Α είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος (περνά από μόνη της), που εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα, όπως πυρετός, καταβολή, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, έμετος και διάρροια. Η νόσος σπάνια μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η νόσος περνά από μόνη της και δεν αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, αυτόματων αποβολών, ενδομήτριας καθυστέρησης της αύξησης, ενδομήτριου θανάτου και δεν καταλείπει χρονιότητα» επισημαίνει η κ. Λεπτοκαρίδου.

Ποιά είναι τα γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται;

Η κύρια οδός μετάδοσης της νόσου είναι η κοπρανοστοματική. Επομένως η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών που περιλαμβάνει συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και το κατάλληλο ψήσιμο τροφίμων, αποτελεί βασική αρχή για την πρόληψη της νόσου. Το πλύσιμο των χεριών είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου, αφού ο ιός της ηπατίτιδας Α μπορεί να επιβιώσει στα δάκτυλα για τέσσερις ώρες. Το πλύσιμο το χεριών καλύτερα να γίνεται με σαπούνι και νερό, διότι δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του αλκοόλ απέναντι στον ιό. Παράλληλα η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων και νερού από ενδημικές περιοχές αποτελεί άλλο ένα μέτρο πρόληψης της νόσου. Η χλωρίνη απενεργοποιεί τον ιό. Για την ασφαλή παρασκευή φαγητού πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα: 1. Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που περιέχουν μη παστεριωμένο γάλα. 2. Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. 3. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 4,4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα και την κατάψυξη στους -17 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα. 4. Καλό πλύσιμο χεριών, σανίδων κοπής κρεάτων, μαχαιριών πριν και μετά την επεξεργασία ωμού κρέατος, πουλερικών και ψαριών. 5. Καλό μαγείρεμα τροφίμων από ζωικές πηγές. 6. Μην αφήνετε ποτέ τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες (μία ώρα εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι πάνω από 32 βαθμούς κελσίου). 7. Τοποθετείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο αμέσως.

Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α

Σήμερα υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός παρά μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Ομάδες που πρέπει να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Α είναι κυρίως: Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με μεγάλη ενδημικότητα της νόσου, όλα τα ευαίσθητα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα A, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών, ομοφυλόφιλοι άνδρες, χρόνιοι ηπατοπαθείς, εργαζόμενοι σε εργαστήρια που χειρίζονται υλικά δυνητικά μολυσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν