Οι δερματικές παθήσεις προκαλούν αϋπνίες – Νέα μεγάλη έρευνα

  • Iatropedia newsroom
Δερματικές παθήσεις
Από αϋπνίες και άλλα προβλήματα ύπνου υποφέρουν όσοι πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση ή ακμή σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα.

Μεγάλη μελέτη σε 20 χώρες αποκάλυψε ότι, πάνω από το 40% των ατόμων που πάσχουν από δερματικές παθήσεις αντιμετωπίζουν παράλληλα διαταραχές και ύπνου, με δυσάρεστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα αλλά και την εργασιακή τους απόδοση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) 2023. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 42% των συμμετεχόντων δηλαδή πάνω από τους 17.000 ερωτηθέντες ανέφεραν δυσκολία στον ύπνο λόγω της δερματικής πάθησής τους. Από αυτούς, το 60% ανέφερε κνησμό ενώ το 17% κατέγραψε αίσθημα καύσου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Charles Taieb, διευθυντής έρευνας του European Market Maintenance Assessment επισήμανε ότι το 49% των ασθενών με δερματικές παθήσεις ανέφεραν μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία λόγω προβλημάτων ύπνου.

Κακός ύπνος σημαίνει κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι διαταραχές στον ύπνο καταγράφηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των ατόμων με δερματικές παθήσεις (17.000 άτομα) σε σύγκριση με το σύνολο της μελέτης (σχεδόν 33.000 συμμετέχοντες) που δεν είχε δερματοπάθεια.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υποτιμούμε τον πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με ορισμένες από αυτές τις δερματικές παθήσεις», λέει ο Dr. Albert Chiou, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Stanford Health Care στην Καλιφόρνια.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μέση ηλικία κοντά στα 40 έτη. Πάνω από το 42% ήταν άνδρες και γύρω στο 57% γυναίκες.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (7.524) είχαν ακμή, 4.874 παρουσίαζαν ατοπική δερματίτιδα-έκζεμα και 2.237 ήταν ασθενείς με ψωρίαση. Λίγο περισσότερο από 1.700 άτομα είχαν χρόνιο έκζεμα χεριών, 937 παρουσίαζαν ροδόχρου ακμή, ενώ οι υπόλοιποι είχαν άλλες δερματικές παθήσεις.

Το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα, τα οποία στη συνέχεια επιδεινώνουν το στρες

«Ο κνησμός ειδικότερα, είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας διαταραχής του ύπνου, ειδικά για όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα», σύμφωνα με τον Dr. Anthony Rossi,  δερματολόγο που συνεργάζεται με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη.

Η θεραπεία της δερματικής πάθησης μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο φαύλος κύκλος, ενώ μεγάλη σημασία έχει η συνεργασία δερματολόγου – ασθενή με στόχο την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να βοηθήσουν

Τα άτομα με δερματικές παθήσεις είναι σημαντικό να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές στη διαδικασία του ύπνου ώστε να δουν βελτίωση στην υγεία και την καθημερινότητά τους.
Η δημιουργία ενός ξεκούραστου και γαλήνιου περιβάλλοντος χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα ή ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: everydayhealth.com