Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και δερματικά προβλήματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ορμόνες.

Καθώς αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν όλα τα κύρια όργανα, η επίδραση του υπερθυρεοειδισμού επεκτείνεται σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του δέρματος.

Οι επιπλέον θυρεοειδικές ορμόνες επιταχύνουν κάποιες σωματικές λειτουργίες, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος, τον μεταβολικό ρυθμό και την ανάπτυξη των κυττάρων. Κατά συνέπεια, το δέρμα μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από αυτές τις αλλαγές.

Είτε λαμβάνετε θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό είτε αντιμετωπίζετε ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε πώς ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας.

Η επίδραση του υπερθυρεοειδισμού στο δέρμα

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Σε αντίθεση με τον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, χλωμό δέρμα, ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως:

  1. Δερματικό εξάνθημα: Συχνό σε σημεία που το δέρμα κάνει πτυχές
  2. Κνίδωση: Ανώδυνα, ανυψωμένα “μπαλώματα” δέρματος που προκαλούν φαγούρα
  3. Κνησμός: Μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς εξανθήματα
  4. Αποχρωματισμός δέρματος: Οι πληγείσες περιοχές μπορεί να αισθάνονται κηρώδεις και σφριγηλές
  5. Ασυνήθιστη… ζέστη: Ο ενισχυμένος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στη θερμότητα και ζεστό, ιδρωμένο δέρμα

Η κύρια αιτία του υπερθυρεοειδισμού είναι συχνά η νόσος Graves. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε προκνημιαίο μυξοίδημα, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ογκώδες δέρμα στα κάτω πόδια. Συχνά συνοδεύταιει από διόγκωση των ματιών και πρήξιμο των δακτύλων.

Χαρακτηριστικά ενός υπερθυρεοειδικού εξανθήματος

Ένα υπερθυρεοειδικό εξάνθημα μπορεί να εμφανίζεται κόκκινο, μοβ ή καφέ, ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ανυψωμένα μπαλώματα, παρόμοια με κυψέλες.

Το εξάνθημα προκαλεί τυπικά φαγούρα και πόνο, με ζεστό δέρμα γύρω του. Η εφίδρωση μπορεί να αυξηθεί λόγω της ευαισθησίας στη θερμότητα. Οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα και εφίδρωση.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αραίωση του δέρματος και των μαλλιών.

Πρόσθετα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Αν και ένα εξάνθημα από μόνο του μπορεί να μην σημαίνει υπερθυρεοειδισμό, συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν συνοδεύεται αυτά τα συμπτώματα:

  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Αϋπνία
  • Κούραση
  • Νευρικότητα
  • Ευερεθιστότητα
  • Τρέμουλο χεριών
  • Αυξημένη όρεξη με ακούσια απώλεια βάρους
  • Αυξημένη δίψα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Δυσανεξία στη θερμότητα
  • Αυξημένη ούρηση και κινήσεις του εντέρου
  • Διάρροια
  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Διογκωμένα μάτια
  • Διογκωμένος θυρεοειδής αδένας που οδηγεί σε πρήξιμο του αυχένα

Διαχείριση του υπερθυρεοειδικού εξανθήματος

Ο γρήγορος μεταβολισμός και οι αυξημένες σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα. Η αποφυγή παραγόντων όπως η υψηλή πρόσληψη ιωδίου από φάρμακα, συμπληρώματα και τροφές, καθώς και η νικοτίνη, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της εμφάνισης εξανθήματος.

Έρευνες υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς (όπως η νόσος του Graves) και της κνίδωσης.

Ορισμένες θεραπείες ή φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό μπορούν επίσης να συμβάλουν σε εξανθήματα ή κνησμό, συχνά σηματοδοτώντας επιδράσεις στην ηπατική λειτουργία.

Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί ενδεχομένως να ανακουφίσει τα δερματικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντιθυρεοειδικά φάρμακα, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, βήτα-αναστολείς ή χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς αδένα.

Σε συνδυασμό με θεραπείες υπερθυρεοειδούς, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν βραχυπρόθεσμες θεραπείες που στοχεύουν άμεσα τα δερματικά προβλήματα, όπως τοπικά στεροειδή για εξανθήματα, ενέσεις στεροειδών για φλεγμονή, αντιισταμινικά για τον κνησμό ή ενέσεις αλλαντοτοξίνης για υπερβολική εφίδρωση.

Πότε να πάτε σε έναν γιατρό

Εάν υποψιάζεστε υπερθυρεοειδισμό λόγω δερματικών προβλημάτων, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για σωστή αξιολόγηση. Οι εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να επιβεβαιώσουν την υπερδραστήρια λειτουργία του θυρεοειδούς. Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια για εξανθήματα ή κνίδωση που εξελίσσονται γρήγορα, ειδικά εάν συνοδεύονται από αναπνευστικές δυσκολίες, πυρετό ή έκκριση υγρού, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Τα εξανθήματα δεν είναι συνήθως πρώιμο σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού. Άλλα συμπτώματα, όπως ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και η κόπωση, είναι εκείνα που συνήθως εκδηλώνονται πρώτα.

Συνοπτικά

Τα εξανθήματα του υπερθυρεοειδούς μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο σώμα, συχνά εμφανίζονται σε πτυχές του δέρματος. Η νόσος του Graves μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα κυρίως στις κνήμες και τα πόδια.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την τήρηση των σχεδίων θεραπείας και την αποφυγή παραγόντων όπως το ιώδιο και η νικοτίνη.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την υπέρταση

Υπερθυρεοειδισμός: Ποιες τροφές να αποφεύγετε και ποιες να τρώτε

φωτό: iStock