Πώς ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την υπέρταση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το 36-65% των ατόμων με υπερθυρεοειδισμό έχει υπέρταση.

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν έχετε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • γρήγορο καρδιακό παλμό
  • επίμονη κόπωση
  • απώλεια βάρους
  • ευερεθιστότητα
  • δυσκολία στον ύπνο
  • κακή ανοχή στη θερμότητα

Περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υπέρταση. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια καλά εδραιωμένη αλλά σχετικά σπάνια αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πώς ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Στο 10% περίπου των ατόμων με υπέρταση, η αιτία είναι δευτερεύουσα. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Περίπου στο 1% των περιπτώσεων, η αιτία της οφείλεται σε διαταραχές του θυρεοειδούς.

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση.

Τι είναι η θυρεοειδική ορμόνη και τι κάνει

Ο θυρεοειδής παράγει δύο ορμόνες: θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Η θυρεοειδική ορμόνη δρα σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Η Τ3 είναι η ενεργός μορφή της θυρεοειδικής ορμόνης, ενώ η Τ4 είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργή. Περίπου το 90% της θυρεοειδικής ορμόνης που παράγει ο θυρεοειδής σας είναι η Τ4, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε Τ3 στο ήπαρ, τους νεφρούς και τους μύες.

Επίδραση του υπερθυρεοειδισμού στην αρτηριακή πίεση

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το 36-65% των ατόμων με υπερθυρεοειδισμό έχει υπέρταση.

Εκτός από συμπτώματα όπως ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η ακούσια απώλεια βάρους, η αυξημένη θυρεοειδική ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιακή παροχή: την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σας κάθε λεπτό. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη δυσκαμψία των αρτηριών, μειώνοντας την ικανότητά τους να διαστέλλονται.

Η αυξημένη αρτηριακή ακαμψία σε συνδυασμό με την αυξημένη καρδιακή παροχή μπορεί να οδηγήσει στην άντληση περισσότερου αίματος μέσω μιας μικρότερης διαμέτρου της αρτηρίας, κάτι που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Υπερθυρεοειδισμός και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις

Ο υπερθυρεοειδισμός που μένει χωρίς θεραπεία για μεγάλες περιόδους μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων. Σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για:

Πώς φαίνεται αν έχετε υπέρταση που προκαλείται από υπερθυρεοειδισμό

Ως υπέρταση λογίζεται η πίεση 140/90 mm Hg (μεγάλη/μικρή) και πάνω.

Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιαστεί ότι έχετε δευτερογενή υπέρταση, εάν δεν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία ή αδράνεια και έχετε τυπικά συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού όπως γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή επίμονη κόπωση.

Η υπέρταση μπορεί να είναι το αρχικό σημάδι για τουλάχιστον 15 τύπους ορμονικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού.

Ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει εάν οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή σας πίεση, ζητώντας μια εξέταση αίματος για την μέτρηση των επιπέδων στα:

  • Τ3
  • Τ4
  • θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)
  • αντισώματα θυρεοειδούς

Έρευνες δείχνουν ότι τα τεστ TSH μπορούν να εντοπίσουν διαταραχές του θυρεοειδούς σε περίπου 98% των περιπτώσεων και να αποκλείσουν μια διαταραχή του θυρεοειδούς σε περίπου 92% των περιπτώσεων.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για τα εξής:

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock