Ο βρώμικος κόσμος των επιστημονικών ερευνών

  • Iatropedia
Υπάρχουν δυο δεδομένα σε μια ιατρική – επιστημονική έρευνα ή μελέτη. Το ένα είναι, το ουσιαστικό αποτέλεσμα το οποίο έχει θετικές επιπτώσεις στον κόσμο (για παράδειγμα ένα νέο φάρμακο, ή η ανακάλυψη των αιτιών μιας ασθένειας κ.α) και το άλλο δεδομένο που συναντάται, είναι πιο σκοτεινό και πιο βρώμικο και έχει να κάνει με την απάτη, την λογοκλοπή και άλλου είδους παρατυπίες. Προσοχή για να μην παρεξηγηθούμε δεν εννοούμε ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις μελέτες. Προς θεού. Όμως συμβαίνει σε πολλές από αυτές και σε μεγάλο βαθμό...

Σύμφωνα λοιπόν με ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Proceedings της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, απάτη, λογοκλοπή και άλλου είδους παρατυπίες ευθύνονται για την πλειονότητα των ανακλήσεων ερευνών που δημοσιεύονται σε βιοϊατρικές επιθεωρήσεις. Η Αμερικάνικη Εθνική Ακαδημία Επιστημών αντικρούει προηγούμενες διαπιθστώσεις που άφηναν να εννοηθεί ότι οι περισσότερες ανακλήσεις ερευνών είναι το αποτέλεσμα σφαλμάτων.

Σε μια εξέταση 2.047 βιοϊατρικών μελετών που ανακλήθηκαν, οι συγγραφείς της Αμερικάνικης Εθνικής Ακαδημίας Ερευνών, διαπιστώνουν ότι μόνο το 21% εξ αυτών ανακλήθηκαν εξαιτίας σφάλματος στην έρευνα, ενώ το 67% ανακλήθηκαν για λόγους απάτης ή υποψίας για απάτη, λογοκλοπής και αντιγραφής. Το υπόλοιπο 12% ανακλήθηκε για διάφορους άγνωστους λόγους.

«Η βιοϊατρική έρευνα έχει γίνει ένα παιχνίδι του τύπου 'ο νικητής τα παίρνει όλα'–ένα παιχνίδι με παράλογα κίνητρα που ωθεί τους επιστήμονες στην προχειρότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην παραποίηση δεδομένων ή σε άλλες παρατυπίες», δήλωσε ο δρ Αρτούρο Καζαντεβάλ, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein της Νέας Υόρκης.

Ο ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση, τα βραβεία, η αναγνώριση και οι επαγγελματικές προαγωγές αναφέρονται ως λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε παρατυπίες.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι στις επιστημονικές επιθεωρήσεις εκείνες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή ή διαθέτουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «υψηλό παράγοντα επιρροής», παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανακλήσεων.

Ενώ οι επιστημονικές επιθεωρήσεις δημοσιεύουν ανακοινώσεις για ανακλήσεις, ο Καζαντεβάλ είπε ότι σπανίως επικαλούνται τον πραγματικό λόγο ανάκλησης της μελέτης.

«Πολλές από τις ανακοινώσεις είναι λανθασμένες. Οι συγγραφείς συνήθως γράφουν 'Λυπούμαστε που θα πρέπει να αποσύρουμε την έρευνά μας επειδή το έργο δεν μπορεί να αναπαραχθεί' «, το οποίο δεν είναι απολύτως λάθος. Το έργο τους πράγματι δεν μπορεί να αναπαραχθεί–γιατί είναι προϊόν απάτης. Οι ερευνητές προσπαθούν να προστατεύσουν το εργαστήριο για το οποίο εργάζονται και το όνομά τους και αυτές οι ανακλήσεις είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε συχνά να μη γνωρίζεις τι πραγματικά συνέβη».

Οι συγγραφείς της έρευνας έγραψαν ότι οι ανακλήσεις εξαιτίας απάτης ή υποψίας για απάτη δεκαπλασιάστηκαν από το 1975.

Ο Καζαντεβάλ είπε ότι οι ανακλήσεις επίσης αυξήθηκαν ραγδαία μετά το 2005 όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση της βιοϊατρικής έρευνας. Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα ότι το 43% όλων των ανακλήσεων προέρχονται από μόλις 38 εργαστήρια–από τα χιλιάδες που υπάρχουν στον κόσμο.