Ο τύπου 1 διαβήτης «άλλαξε» ηλικία: Μετά τα 30 η διάγνωση για 1 στους 3 ασθενείς!

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Ο «νεανικός διαβήτης» της δεκαετίας του '90 ανιχνεύεται ολοένα συχνότερα σε 30άρηδες και 40άρηδες!

Επί πολλές δεκαετίες ο τύπου 1 διαβήτης ήταν γνωστός ως «νεανικός διαβήτης» επειδή ήταν εδραιωμένη η πεποίθηση ότι ανιχνεύεται κυρίως σε μικρά παιδιά και εφήβους. Τώρα, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε ριζικά την άποψη αυτή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη διάλεξαν τυχαία 950 ενήλικες με τη νόσο και τους ρώτησαν σε ποια ηλικία διαγνώστηκαν με αυτήν. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα είπαν ότι διαγνώστηκαν σε ηλικία άνω των 30 ετών!

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνο άλλων ανάλογων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο τύπου 1 διαβήτης που εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή είναι σχεδόν εξίσου συχνός με εκείνον της παιδικής ηλικίας, σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Michael Fang, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τζωνς Χόπκινς.

«Εν τούτοις, πιστεύω ότι το εύρημα αυτό θα εκπλήξει πολλούς γιατρούς και μέλη του γενικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Τι είναι ο τύπου 1 διαβήτης

Ο τύπου 1 διαβήτης είναι μία αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται από υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού το οποίο επιτίθεται λανθασμένα στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα κύτταρα αυτά παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Υπολογίζεται ότι το 5-10% των κρουσμάτων διαβήτη παγκοσμίως είναι τύπου 1 διαβήτης. Η συντριπτική πλειονότητα είναι τύπου 2 διαβήτης, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία.

Στην χώρα μας, περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι πάσχουν από τύπου 1 διαβήτη. Οι ασθενείς με τύπου 2 υπερβαίνουν τις 981.000.

Διαβάστε ακόμα Από ποια χρόνια ασθένεια πάσχουν 1 στους 10 Έλληνες

Έως πρότινος, οι γιατροί συμφωνούσαν εν πολλοίς ότι ο τύπου 1 διαβήτης τυπικά εκδηλώνεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οι ερευνητές όμως επισημαίνουν πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το σχεδόν 62% των κρουσμάτων του εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών!

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα διάλεξαν τυχαία 950 ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη από μία μεγάλη παναμερικανική μελέτη, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ 2016 και 2022 (εκτός από το 2018).

Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 49 έτη όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Σχεδόν οι μισοί ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους ρώτησα σε τι ηλικία διαγνώστηκαν με τη νόσο και οι απαντήσεις τους ήταν εκπληκτικές. Το 57% είπαν ότι το έμαθαν μετά τα 20 τους χρόνια. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον ήταν η ακριβής ηλικία τους όταν διαγνώσθηκε ο τύπου 1 διαβήτης τους. Το 37% δήλωσαν πως ήσαν τουλάχιστον 30 ετών όταν διαγνώσθηκε η νόσος τους, με το 22% να είναι τουλάχιστον 40!

Έτσι, η μέση ηλικία της διάγνωσης για όλους τους συμμετέχοντες ήταν:

  • Τα 27 έτη για τους άνδρες
  • Τα 22 έτη για τις γυναίκες

Και στα δύο φύλα μαζί, η μέση ηλικία της διάγνωσης ήταν τα 24 έτη. Αυτό σημαίνει πως οι μισοί ασθενείς είχαν διαγνωσθεί σε μικρότερη ηλικία και οι υπόλοιποι σε μεγαλύτερη.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι μπορεί να σημαίνουν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, ο τύπου 1 διαβήτης δεν είναι πάντοτε ένα κατακλυσμιαίο γεγονός που εκδηλώνεται απότομα. Μπορεί αρχικά να έχει ήπια συμπτώματα και να περάσουν μήνες ή χρόνια έως ότου τον αντιληφθούν οι ασθενείς.

Είναι άραγε αυτή η πιο πιθανή εξήγηση για τα νέα δεδομένα; Ο Dr. Fang πιστεύει πως όχι. «Τα ευρήματά μας αντανακλούν περισσότερο την ετερογένεια της νόσου», λέει. «Ο διαβήτης τύπου 1 συχνά εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, αλλά εξίσου συχνά αναπτύσσεται και σε άλλες ηλικίες». Ως φαίνεται, όμως, στους μεγάλης ηλικίας ασθενείς συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως διαβήτης τύπου 2.

Μένει να εξακριβωθεί πούθε προέκυψε ο χαρακτηρισμός «νεανικός διαβήτης» (σ.σ. λέγεται και ινσουλινοεξαρτώμενος, αλλά αυτό προς το παρόν δεν έχει αλλάξει).

Φωτογραφία: iStock