Ο ρόλος της LDL χοληστερόλης στην υγεία του οργανισμού μας

  • Iatropedia
Εάν θέλετε να έχετε γερό καρδιαγγειακό σύστημα και μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο μέχρι τα βαθιά γεράματα, τότε θα πρέπει να φροντίσετε ώστε από νεαρή κιόλας ηλικία να έχετε μειωμένη την LDL (κακή) χοληστερόλη.

γράφει ο Δημήτρης Δράκος, Γενικός Ιατρός

Αν και η LDL χοληστερόλη είναι χρήσιμη στον οργανισμό, αφού ένα μικρό ποσοστό της χρησιμοποιείται για τις ζωτικές μας λειτουργίες, σε αυξημένα επίπεδα προσκολλάται στα τοιχώματα των αγγείων και με την πάροδο των χρόνων δημιουργεί τις λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες.

Οι αθηρωματικές πλάκες εμποδίζουν την κανονική ροή του αίματος μέσα από τις αρτηρίες μας και παράλληλα καθιστούν τα αγγεία όλο και περισσότερο άκαμπτα. Χάνοντας την ελαστικότητα τα αγγεία δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις. Συνέπεια αυτής της διεργασίας είναι, σε κάποια στιγμή της ζωή μας να έχουμε ρήξη του αγγείου ή της πλάκας, με τελικό αποτέλεσμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μείωση της LDL χοληστερόλης μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή ενώ αν κριθεί απαραίτητο και με φάρμακα. Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε για να μειωθούν τα λιπίδια στον οργανισμό είναι όσες περιέχουν «καλής ποιότητας» λίπη π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες).

Για τους παραπάνω λόγους είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διατηρούμε την LDL χοληστερόλη σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ποια είναι όμως αυτά τα επίπεδα; Σύμφωνα με τις νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η υψηλότερη τιμή για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 115 mg/dL. Όσον αφορά όμως σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, δηλαδή καπνιστές, υπερτασικούς, διαβητικούς ή ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, οι τιμές για την LDL χοληστερόλη είναι ακόμη πιο χαμηλές ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου. Γενικά οι ειδικοί συστήνουν «όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τόσο μικρότερος είναι και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος».

Τα φάρμακα για τη μείωση της LDL χοληστερόλης είναι οι στατίνες. Νεότερα δεδομένα για τη σχέση της LDL χοληστερόλης και τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων ανέδειξε η μελέτη IMPROVE-IT, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία του συνδυασμού εζετιμίμπης και σιμβαστατίνης, παρουσίασαν λιγότερα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια, σε σχέση με τους ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία μόνο με σιμβαστατίνη.