Ο λιγοστός ύπνος ανεβάζει πίεση και παλμούς: Μπορείτε να τον αναπληρώσετε το Σαββατοκύριακο;

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Τα ευρήματα νέας μελέτης. Τι συνέβη μετά από πέντε νύχτες ελλιπούς ύπνου και δύο νύχτες αναπλήρωσης.

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για καλή υγεία, αλλά εμείς εξακολουθούμε να μην του δίνουμε πολλή σημασία ή να νομίζουμε πως μπορούμε εύκολα να τον αναπληρώσουμε. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει πως οι συνέπειες από την έλλειψή του δύσκολα διορθώνονται.

Η μελέτη έδειξε πως ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται προοδευτικά καθώς περνούν οι μέρες και κοιμάται κάποιος μόνο 5 ώρες κάθε βράδυ. Η αναπλήρωση του το Σαββατοκύριακο, όμως, δεν είναι αρκετή για να επανέλθει η καρδιά στο φυσιολογικό.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος είναι συστηματικά ανεπαρκής για σημαντικό ποσοστό ενηλίκων. Φθάνει ακόμα και στο 35% του συνόλου, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα ενήλικες δεν κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ, που είναι το ελάχιστο συνιστώμενο για καλή υγεία.

«Η έλλειψη αυτή μακροπρόθεσμα σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου», αναφέρει η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anne-Marie Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συμπεριφορικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Psychosomatic Medicine. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 15 νεαρούς, υγιείς άνδρες, ηλικίας 20-35 ετών. Σε διάστημα 11 ημερών ο ύπνος τους άλλαξε τρεις φορές.

Τις πρώτες τρεις ημέρες μπορούσαν να κοιμούνται επί έως και 10 ώρες κάθε βράδυ. Τις επόμενες πέντε ημέρες έπρεπε να περιορίζονται σε 5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Στο τέλος είχαν στη διάθεσή τους δύο «νύχτες-ανάρρωσης», στη διάρκεια των οποίων πάλι μπορούσαν να κοιμηθούν έως 10 ώρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές μετρούσαν ανά δίωρο τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και την αρτηριακή πίεση των εθελοντών τους.

Όπως διαπίστωσαν, από τη στιγμή που άρχισε η έλλειψη ύπνου, κάθε μέρα που περνούσε ο καρδιακός ρυθμός των εθελοντών αυξανόταν κατά έναν παλμό. Έτσι, από 69 παλμούς το λεπτό που είχαν κατά μέσον όρο στην έναρξη της περιόδου αυτής, στο τέλος της μελέτης είχαν 78 παλμούς.

Επιπλέον, αυξανόταν και η συστολική πίεσή τους (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση). Από 116 mmHg που ήταν τις πρώτες μέρες, έφτασε στο 119,5 μετά την περίοδο ανάρρωσης.

Η συστολική αρτηριακή πίεση αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα της καρδιάς με κάθε παλμό. Φυσιολογικές θεωρούνται οι τιμές από 120 mmHg και κάτω.

Άμεσες συνέπειες

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν ο ύπνος δεν ήταν επαρκής, υπήρχαν άμεσες, μετρήσιμες συνέπειες στην καρδιαγγειακή υγεία, τόνισε η Dr. Chang. Επιπλέον, παρότι υπήρχε η δυνατότητα να αναπληρωθεί σχετικά άμεσα ο ύπνος, το καρδιαγγειακό σύστημα δεν ανέρρωσε.

Ενδεχομένως απαιτούνται πιο παρατεταμένες περίοδοι για να συνέλθει η καρδιά από τις αλλεπάλληλες νύχτες ελλιπούς ύπνου, εκτίμησε.

«Ο ύπνος είναι μία βιολογική διεργασία, αλλά ταυτοχρόνως μία συμπεριφορά την οποία συνήθως μπορούμε να ελέγξουμε», τόνισε. «Καθώς μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για τις επιδράσεις που έχει στην υγεία και τη ζωή μας, η ελπίδα μας είναι ότι θα το αντιληφθεί ο κόσμος ώστε να δώσει την σημασία που του αρμόζει».

Φωτογραφία: iStock