Ο κορωνοϊός προκαλεί διάτρηση πνεύμονα σε πολλούς ασθενείς – Νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η διάτρηση πνεύμονα είναι μία σοβαρή επιπλοκή που οδηγεί σε πνευμοθώρακα. Παρατηρείται σε έναν στους 100 ασθενείς. Ποιους ασθενείς απειλεί περισσσότερο.

Oι ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν διάτρηση πνεύμονα, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Η διάτρηση πνεύμονα είναι πιο συνηθισμένη σε περιπτώσεις τραυματισμού στον θώρακα και όχι σε ιογενείς λοιμώξεις. Ο νέος κορωνοϊός, όμως, έχει εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά και όλα θεωρούνται πλέον πιθανά με αυτόν.

Ο κίνδυνος για διάτρηση πνεύμονα εξαιτίας του δεν είναι αμελητέος ούτε παρατηρείται μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική. Οι επιστήμονες παρατήρησαν τη διάτρηση πνεύμονα και σε ασθενείς που δεν ήταν καν διασωληνωμένοι. Ερευνώντας, δε, πόσο συχνό είναι το φαινόμενο, ανακάλυψαν ότι μπορεί να προσβάλλει 1 στους 100 νοσηλευομένους ασθενείς.

«Αρχίσαμε να βλέπουμε ασθενείς με διάτρηση πνεύμονα, ακόμα και μεταξύ όσων δεν ήσαν διασωληνωμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Stefan Marciniak. «Αυτό μας ανησύχησε, αλλά θελήσαμε να βεβαιωθούμε πως αιτία ήταν ο νέος κορωνοϊός. Έτσι, επικοινωνήσαμε μέσω Twitter με πνευμονολόγους σε όλη τη Βρετανία, ρωτώντας αν είχαν κάνει την ίδια παρατήρηση».

Η απάντησή τους ήταν δραματική, συνέχισε ο Dr Marciniak, ο οποίος είναι καθηγητής Αναπνευστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ. «Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για κάτι που έβλεπαν και άλλοι».

Ποιοι κινδυνεύουν

Για να εξακριβώσουν την έκταση του φαινομένου, ο Dr Marciniak και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 16 νοσοκομεία της Βρετανίας. Όπως διαπίστωσαν, το 0,91% των ασθενών με Covid-19 που είχαν νοσηλευθεί σε αυτά είχαν εκδηλώσει διάτρηση πνεύμονα.

Από τους ασθενείς αυτούς, το 63% επιβίωσαν. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν οι ηλικιωμένοι ασθενείς. Ειδικότερα, η θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 70 ετών ήταν 71%. Στις ηλικίες άνω των 70 ετών, όμως, ήταν 42%.

Οι ασθενείς με ασυνήθιστα όξινο αίμα (η κατάσταση λέγεται οξέωση) επίσης είχαν φτωχότερη έκβαση. Η οξέωση μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας φτωχής αναπνευστικής λειτουργίας.

Ο πνευμονοθώρακας

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους οδηγεί ο κορωνοϊός στην διάτρηση πνεύμονα. Ένας είναι ότι δημιουργεί κύστεις στους πνεύμονες.

Όπως εξηγούν, όταν ο πνεύμονας υποστεί διάτρηση, διαφεύγει αέρας από το εσωτερικό του. Ο αέρας αυτός συσσωρεύεται στον χώρο ανάμεσα στον πνεύμονα και τον θώρακα, προκαλώντας κατάρρευση του πνεύμονα. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται πνευμοθώρακας.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο πνευμοθώρακας εκδηλώνεται:

  • Στο 1% των πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι οποίοι εισάγονται στο νοσοκομείο
  • Στο 2% των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
  • Στο 1% των ασθενών που καταλήγουν εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19.

«Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα να παρουσιάσει διάτρηση πνεύμονα ένας ασθενής με Covid-19, ακόμα κι αν τυπικά δεν είναι υψηλού κινδύνου», τόνισε ο Dr Marciniak. «Πολλά από τα κρούσματα που εντοπίσαμε, είχαν διαγνωστεί τυχαία, καθώς οι θεράποντες ιατροί ούτε που υποψιάζονταν ότι οι ασθενείς τους είχαν διάτρηση πνεύμονα».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal.