Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει σύντηξη των εγκεφαλικών κυττάρων!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκλήρυνση
Η ανακάλυψη προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για τις επίμονες νευρολογικές επιπτώσεις μετά από μια ιογενή λοίμωξη.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανακάλυψαν ότι κάποιοι ιοί, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να προκαλέσουν σύντηξη εγκεφαλικών κυττάρων, προκαλώντας δυσλειτουργίες που οδηγούν σε χρόνια νευρολογικά συμπτώματα.

Ο καθηγητής Massimo Hilliard και ο δρ. Ramon Martinez-Marmol από το Queensland Brain Institute έχουν εξερευνήσει το πώς οι ιοί αλλάζουν την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ο SARS-CoV-2, ο κορονοϊός που προκαλεί την COVID-19, έχει ανιχνευθεί στους εγκεφάλους ατόμων με “μακρά COVID-19” μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση.

“Ανακαλύψαμε ότι η COVID-19 κάνει τους νευρώνες να υποστούν μια διαδικασία κυτταρικής σύντηξης, η οποία δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Μετά την μόλυνση των νευρώνων με SARS-CoV-2, η πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του ιού εμφανίζεται και στους νευρώνες και μόλις οι νευρώνες συγχωνευτούν, δεν πεθαίνουν. Είτε αρχίζουν να… πυροβολούν συγχρονισμένα, είτε σταματούν να λειτουργούν εντελώς”, είπε ο καθηγητής Hilliard.

Ο ίδιος παρομοίασε τον ρόλο των νευρώνων με εκείνο των καλωδίων που συνδέουν τους διακόπτες με τα φώτα σε μια κουζίνα και ένα μπάνιο:

“Μόλις γίνει η σύντηξη, κάθε διακόπτης είτε ανάβει ταυτόχρονα τα φώτα της κουζίνας και του μπάνιου, είτε κανένα από τα δύο. Είναι άσχημα νέα για τα δύο ανεξάρτητα κυκλώματα”.

Η ανακάλυψη προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για τις επίμονες νευρολογικές επιπτώσεις μετά από μια ιογενή λοίμωξη.

“Στην τρέχουσα κατανόηση του τι συμβαίνει όταν ένας ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο, υπάρχουν δύο αποτελέσματα: είτε θάνατος κυττάρων, είτε φλεγμονή”, είπε ο δρ. Martinez-Marmol και πρόσθεσε:

“Αλλά δείξαμε ένα τρίτο πιθανό αποτέλεσμα, που είναι η σύντηξη των νευρώνων”.

Ο δρ. Martinez-Marmol είπε ότι πολλοί ιοί προκαλούν σύντηξη κυττάρων σε άλλους ιστούς, αλλά εφόσον μολύνουν και το νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλούν το ίδιο πρόβλημα εκεί:

“Αυτοί οι ιοί περιλαμβάνουν τον HIV, την λύσσα, την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, την ιλαρά, τον ιό του απλού έρπητα και τον ιό Ζίκα”.

“Η έρευνά μας αποκαλύπτει έναν νέο μηχανισμό για τα νευρολογικά συμβάντα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς λοίμωξης. Αυτή είναι δυνητικά μια σημαντική αιτία νευρολογικών ασθενειών και κλινικών συμπτωμάτων που είναι ακόμα ανεξερεύνητη”, κατέληξε ο ίδιος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Ποια ομάδα αίματος έχει τον μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης

φωτό: iStock

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν