Κορονοϊός: Ποια ομάδα αίματος έχει τον μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ομάδα αίματος
Τι επισημαίνει το ΕΚΠΑ για τα αποτελέσματα νέας πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία.

Η ομάδα αίματος ΑΒΟ έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικός παράγοντας που επηρεάζει τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Ωστόσο, οι δημοσιευμένες μελέτες είχαν συμπεριλάβει μικρά δείγματα ασθενών, ο πληθυσμός ήταν επιλεγμένος και χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα εξετάσεων PCR.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των Mélanie Deschasaux-Tanguy και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ των υποτύπων ομάδας αίματος ΑΒΟ και της λοίμωξης από SARS-CoV- 2 με τη χρήση δεδομένων ορο-επιπολασμού (ανεξάρτητα από το αν τα άτομα είχαν συμπτώματα ή προέβησαν ασυμπτωματικοί σε εξετάσεις) σε ένα μεγάλο δείγμα από το σύνολο του πληθυσμού.

Στην μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 67.340 Γάλλους συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά κέντρα στη Γαλλία. Τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν με τη χρήση της τεχνικής ELISA (στοχεύοντας τις πρωτεΐνες της ακίδας – spike (S) και νουκλεοκαψιδίου – nucleocapsid (NP)), καθώς και ορο-εξουδετέρωσης (SN) σε αποξηραμένες κηλίδες αίματος που συλλέχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Μάιο έως Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ανιχνεύτηκαν 2.964 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S και 678 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι τόσο της πρωτεΐνης S όσο και του νουκλεοκαψιδίου και της δοκιμασίας εξουδετέρωσης.

Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο.

Αντίστοιχες αναλύσεις ανάλογα με την κατάσταση του ρέζους (θετικό/αρνητικό) δεν έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων.

Επομένως, οι συγγραφείς θεωρούν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2 και να εμφανίσουν ακολούθως αντισωματική απάντηση.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της λοίμωξης SARS-CoV-2, επισημαίνοντας υψηλότερη ευαισθησία στη λοίμωξη για άτομα με ομάδα αίματος A και AB και μικρότερο κίνδυνο για τα άτομα με ομάδα αίματος O.

φωτό: iStock