Ο κορωνοϊός μπορεί να αλλάζει το ανοσοποιητικό. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε άνδρες και γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης. Άλλοι εξ αυτών είχαν ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 και άλλοι όχι. Τι διαφορές εντόπισαν οι ερευνητές και σε ποιους.

Ο κορωνοϊός δεν θέτει απλώς το ανοσοποιητικό σύστημα σε κατάσταση συναγερμού όταν εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα, αλλά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτό αποκρίνεται στους επόμενους ιούς που θα το προσβάλλουν, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις ανοσολογικές αντιδράσεις υγιών ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης. Άλλοι εξ αυτών είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και άλλοι όχι.

Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως η ανοσοποιητική αντίδραση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες που είχαν εκδηλώσει την COVID απ’ ό,τι:

  • Στις γυναίκες που είχαν νοσήσει από COVID
  • Στους άνδρες και στις γυναίκες που δεν είχαν αρρωστήσει ποτέ από τον κορωνοϊό

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός είχε αλλάξει το ανοσοποιητικό των ανδρών που μόλυνε με τρόπους, οι οποίοι επηρέασαν την αντίδρασή του σε έναν διαφορετικό ιό.

«Ήταν εντελώς απρόσμενο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John Tsang, καθηγητής Ανοσοβιολογίας & Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Γέηλ, στο Κονέκτικατ. «Συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις στα παθογόνα και στα εμβόλια. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία σχετίζονται με υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού. Στην παρούσα περίπτωση, όμως, ο κορωνοϊός κάτι αλλάζει».

Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Κατέδειξε αρκετές ανοσολογικές διαφορές μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που είχαν αναρρώσει από COVID και των υγιών εθελοντών. Μάλιστα ορισμένες αλλαγές εντοπίστηκαν και πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Οι άνδρες που είχε μολύνει ο κορωνοϊός, λ.χ., παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό. Είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα ιντερφερονών. Οι ιντερφερόνες  παράγονται από τα κύτταρα σε αντίδραση σε μία λοίμωξη ή εμβόλιο.

Τυπικά, οι υγιείς γυναίκες έχουν ισχυρότερη ιντερφερονική αντίδραση απ’ ό,τι οι άνδρες, τονίζουν οι ερευνητές. Μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός όμως, αυτό ως φαίνεται αλλάζει.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα νέα ευρήματα σχετίζονται με μία παρατήρηση που είχε γίνει νωρίς στην πανδημία. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι οι άνδρες που μολύνονταν από κορωνοϊό διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από μία ραγδαία ανοσολογική, φλεγμονώδη αντίδραση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα και η ήπια COVID προκαλεί ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση στους άνδρες. Η συνέπεια μπορεί να είναι βαθιές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημά τους, που επιμένουν επί καιρό μετά την ανάρρωση.

Εκτιμούν, τέλος, πως τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα εμβόλια εναντίον άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Φωτογραφία: iStock