Ο κορονοϊός επιβιώνει στα κρέατα στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Το ίδιο σας το ψυγείο θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ίσως νοσήσετε με COVID-19 σε έναν μήνα από τώρα, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για περισσότερες από 30 ημέρες σε διάφορα προϊόντα κρέατος, που διατηρούμε σε ψυγεία και καταψύκτες.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν προϊόντα κοτόπουλου, βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος και σολομού, αποθηκεύοντάς τα σε ψυγεία στους 4°C και σε καταψύκτες στους -20°C. Εξέθεσαν το κρέας σε ιούς με παρόμοιες πρωτεΐνες ακίδες, όπως εκείνη του SARS-CoV-2, αλλά είναι λιγότερο επιβλαβείς για τους ανθρώπους.

“Αν και κατά κανόνα δεν αποθηκεύουμε το κρέας στο ψυγείο για 30 ημέρες, είναι πολύ πιθανό να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Emily Bailey από το πανεπιστήμιο Campbell. “Διαπιστώσαμε ακόμη ότι οι ιοί μπορούσαν να καλλιεργηθούν μετά από κατάψυξη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ξεκίνησαν την έρευνά τους μετά από αναφορές για κρούσματα COVID σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου δεν είχαν προηγούμενα αρχεία μετάδοσης στην κοινότητα. Η Bailey λέει ότι η ανίχνευση του COVID σε αυτές τις κοινότητες εγείρει υποψίες ότι «τα συσκευασμένα προϊόντα κρέατος, που παράγονται σε περιοχές όπου κυκλοφορεί ο SARS-CoV-2, θα μπορούσαν να ήταν η πηγή της μετάδοσης”.

“Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε εάν παρόμοιοι ιοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν ή όχι σε αυτό το περιβάλλον”, προσθέτει η Bailey.

Ο κορονοϊός μπορεί να μετακινηθεί από τον καταψύκτη σας στο έντερό σας

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ο SARS-CoV-2 είναι ικανός να αναπαραχθεί στο έντερο ενός ατόμου, καθώς και στην αναπνευστική του οδό. Αυτό καθιστά την μελέτη της μετάδοσης του ιού μέσω τροφίμων ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο κορονοϊός επηρεάζει το έντερο ενός ασθενούς πριν ξεκινήσουν τα αναπνευστικά συμπτώματα.

Άλλες αναφορές έχουν επίσης συνδέσει την επιδείνωση της σοβαρότητας νόσησης COVID-19 με την κακή υγεία του εντέρου ενός ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια της νέας μελέτης, οι ερευνητές αντικατέστησαν τον κορονοϊό με τρία διαφορετικά υποκατάστατα: έναν ιό RNA με λιπιδικό περίβλημα και δύο κορονοϊούς ζώων (ιός ηπατίτιδας ποντικού και ιός μεταδοτικής γαστρεντερίτιδας). Και τα τρία είναι κοινά υποκατάστατα του SARS-CoV-2 σε επιστημονικά πειράματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτοί οι ιοί καταγράφουν μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κορονοϊός είναι ακόμη πιο ανθεκτικός στο κρύο.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι τα ιικά φορτία που επιβιώνουν στο κατεψυγμένο κρέας ποικίλλουν ανάλογα με το φαγητό.

“Χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων και των επιφανειών επεξεργασίας τροφίμων, των χεριών των εργαζομένων και των σκευών επεξεργασίας τροφίμων, όπως τα μαχαίρια”, γράφουν οι ερευνητές. Επιπλέον, “η έλλειψη ή η ανεπαρκής απολύμανση αυτών των τροφίμων πριν από τη συσκευασία τους πρέπει να αντιμετωπιστεί”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://www.ndtv.com, https://thefederal.com, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα: Πότε είναι επικίνδυνο να τα φάτε

Πόσο καιρό αντέχουν τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο. Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Μην βάζετε ποτέ αυτές τις τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου: Σοβαρός κίνδυνος λοιμώξεων

Μπαίνουν τα αλλαντικά στην κατάψυξη; Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους ασφάλειας