Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ανιχνευθεί στα αποτυπώματα των γυναικών, αναφέρουν ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
αποτυπώματα
Απρόσμενα ευρήματα εγκληματολογικής έρευνας στην Αγγλία. Πόσο αποτελεσματική είναι η εξέταση που αναπτύχθηκε.

Μπορούν τα αποτυπώματα των γυναικών να σημάνουν το τέλος της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού όπως την ξέρουμε σήμερα; Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη ζωή, εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που έδειξε ότι η εξέτασή τους μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια σχεδόν 98% τους κακοήθεις όγκους του μαστού!

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στον ιδρώτα των δακτύλων, ο οποίος περιέχει πρωτεΐνες που «προδίδουν» την παρουσία τους.

Η εξέταση είναι το προϊόν 15ετούς έρευνας που πραγματοποιούσε ομάδα επιστημόνων, υπό την Dr. Simona Francese, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής & Βιοαναλυτικής Φασματογραφίας Μάζας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ, στην Αγγλία.

Η έρευνα διεξαγόταν για να βρεθεί τρόπος να εξάγονται περισσότερες πληροφορίες από τα δακτυλικά αποτυπώματα που αφήνονται στους τόπους των εγκλημάτων. Είχε όμως ένα απρόσμενο εύρημα, αναφέρουν οι κυριακάτικοι Times. Αυτό δεν ήταν άλλο από την ανίχνευση του μαστικού καρκίνου.

Η τεχνική μπορεί επίσης να αξιολογήσει την σοβαρότητα της νόσου. Και το κυριότερο: η δειγματοληψία μπορεί να γίνει στο σπίτι. Οι γυναίκες δεν έχουν παρά να στείλουν στο εργαστήριο για ανάλυση τα αποτυπώματά τους.

Μικρή μελέτη

Οι επιστήμονες του Σέφιλντ Χάλαμ δοκίμασαν τη μέθοδό τους σε 15 γυναίκες. Όλες τους άφησαν τα αποτυπώματά τους σε ένα αλουμινένιο πλακίδιο που τους χορήγησαν οι ερευνητές.

Όπως εξήγησε η Dr. Francese στους Times, στο πλαίσιο της εγκληματολογικής έρευνας εξέταζαν με τους συνεργάτες της ορισμένα μόρια στα αποτυπώματα, με τα οποία ταυτοποιείται το φύλο. Μεταξύ αυτών εντόπισαν ορισμένες μικρές πρωτεΐνες και πεπτίδια, που είναι βιοδείκτες για τον καρκίνο του μαστού.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν την μέθοδό τους. Κατ’ αυτήν, τα αποτυπώματα μιας γυναίκας ψεκάζονται με ένα ειδικό χημικό και τοποθετούνται σε φασματογράφο μάζας. Με τη χρήση ενός πανίσχυρου λέιζερ, το δείγμα του ιδρώτα μετατρέπεται σε αέριο.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αναλύουν τις πρωτεΐνες που περιέχει το αέριο και καταρτίζουν το μοριακό προφίλ του. Έτσι, αποκτούν ακριβή ένδειξη για το αν υπάρχει καρκίνος του μαστού ή όχι.

Τα ευρήματα

Από τις 15 γυναίκες στις οποίες δοκιμάστηκε η μέθοδος, οι πέντε είχαν καλοήθεις (μη-καρκινικούς) όζους. Οι πέντε είχαν αρχικού σταδίου καρκίνο του μαστού. Οι υπόλοιπες πέντε είχαν προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτυπώματα από όλα τα δάκτυλα των χεριών τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπίσουν κάθε είδους όγκο ξεχωριστά με ακρίβεια 97,8%. Με άλλα λόγια, η εξέταση όχι μόνο διέκρινε τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους, αλλά και τη σοβαρότητα της νόσου!

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports. Οι ερευνητές λένε πως φυσικά πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες. Δεν παύει όμως να είναι πολύ ενθαρρυντικά, δίνονται ελπίδες πως στο μέλλον μπορεί ο καρκίνος του μαστού να διαγιγνώσκεται χωρίς μαστογραφία ή ακόμα και βιοψία!

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης εάν τα αποτυπώματα μπορούν να αποκαλύψουν και άλλους καρκίνους, όπως στον προστάτη.

Φωτογραφία: iStock