Ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται στους νέους: Μελέτη δείχνει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος στις ηλικίες 35-49 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται ολοένα συχνότερα στους νεαρούς ενήλικες, ενώ αντιθέτως τα περιστατικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών μειώνονται συνεχώς.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι που οφείλεται το φαινόμενο. Υπέθεταν, όμως, ότι παίζει ρόλο ο σύγχρονος, καθιστικός τρόπος ζωής και η κακής ποιότητας διατροφή. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν μερικοί άλλοι, βασικοί παράγοντες κινδύνου – τουλάχιστον στους άνδρες.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πείσουν τους άνδρες ηλικίας 45-49 ετών να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην αναγνώριση ακόμα νεότερων ανδρών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ασφαλώς δεν είναι τόσο συχνός στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, όσο στις μεγαλύτερες. Αυξάνεται συνεχώς, όμως, ακόμα και σε άτομα 40 ετών ή νεότερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Thomas F. Imperiale, καθηγητής Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. «Είναι σημαντικό να βρούμε ποιοι κινδυνεύουν σε πρώιμη ηλικία, ώστε να τους εξετάσουμε προληπτικά».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Prevention Research. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 600 νεαρούς πάσχοντες από σποραδικό (δηλαδή μη-κληρονομικό) και 2.400 υγιείς συνομηλίκους τους. Η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 35 έως 49 ετών. Όλοι τους ήταν βετεράνοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών για να εξετάσουν:

  • Την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση
  • Τον τρόπο ζωής
  • Το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό τους
  • Τη σωματική κατάσταση
  • Την γενικότερη υγεία τους

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικώς 15 παράγοντες που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πρόωρα καρκίνος του παχέος εντέρου. Όπως διαπίστωσαν, ορισμένοι παράγοντες αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο αυτό. Ειδικότερα, οι παράγοντες κινδύνου ήταν:

  • Να έχουν οι συμμετέχοντες ηλικία πιο κοντά στα 50 έτη
  • Να μην χρησιμοποιούν τακτικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη (σ.σ. μειώνουν τον κίνδυνο)
  • Να μην παίρνουν συστηματικά στατίνες (σ.σ είναι φάρμακα για τη χοληστερόλη, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου)
  • Να πίνουν αλκοόλ
  • Να έχουν συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Να έχουν βεβαρημένη κατάσταση υγείας

Όπως προαναφέρθηκε, η μελέτη διεξήχθη σε βετεράνους από διάφορους πολέμους των ΗΠΑ. Ένας άλλος παράγοντας που έπαιζε ρόλο ήταν η επαγγελματική τους κατάσταση.

«Δεν πιστεύουμε ότι κάποιος από αυτούς τους παράγοντες είναι μοναδικός για τους βετεράνους. Ακόμα και η επαγγελματική κατάσταση είναι έμμεσος δείκτης της κοινωνικο-οικονομικής», διευκρίνισε ο Dr. Imperiale.

Και πρόσθεσε πως επαναλαμβάνεται η μελέτη σε γυναίκες βετεράνους, για να εξακριβωθεί εάν ισχύουν και γι’ αυτές οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου. Πάντως, ο  κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου είναι διπλάσιος στους άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Φωτογραφία: iStock