Ο καρκίνος στις ωοθήκες “προτιμά” τις νταρντάνες γυναίκες

  • Iatropedia
Οι γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος καθώς και εκείνες που είναι ψηλές, έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες, σε σχέση με τις άλλες. Οι ερευνητές κατέληξα ότι το ύψος και το βάρος, η παχυσαρκία δηλαδή, έχει άμεση σχέση στις γυναίκες με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Η καθηγήτρια ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Βαλερί Μπέραλ, και η ομάδα της, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον καρκίνο στις ωοθήκες. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν 47 επιδημιολογικές έρευνες σε 14 χώρες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 25.000 με καρκίνο των ωοθηκών και 81.000 γυναικών χωρίς αυτή την πάθηση. Το συμπέρασμα που κατέληξαν είναι πως ο καρκίνος των ωοθηκών πρέπει να τοποθετηθεί στον κατάλογο των καρκίνων που συνδέονται με το πάχος.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε πέντε εκατοστά ύψους παραπάνω, αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος του καρκίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του δείκτη σωματικής μάζας (προκύπτει από το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους), ιδίως για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ ορμονική θεραπεία εμμηνόπαυσης.

Όμως όταν μπλέκουν οι αριθμοί και τα στατιστικά πολλές φορές τα πράγματα περιπλέκονται σε έναν απίστευτο λαβύρινθο. Έτσι μια άλλη έρευνα από γιατρούς του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επισήμανε ότι η αύξηση του κινδύνου (στις ψηλές γυναίκες) είναι αξιοσημείωτη μεν σε σχετικούς όρους, αλλά μικρή σε απόλυτους. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε δύο γυναίκες που έχουν διαφορά ύψους γύρω στα 14 εκατοστά, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι 23% για την πιο ψηλή. Όμως η διαφορά του απόλυτου κινδύνου είναι πολύ μικρότερη, καθώς η πιο κοντή έχει πιθανότητες περίπου 16 στις 1.000 να πάθει καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η πιο ψηλή 20 πιθανότητες στις 1.000. Μία ανάλογη διαφορά κινδύνου υπάρχει ανάμεσα σε δύο γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 20 και 30 αντίστοιχα.

Η σχέση του ύψους και του βάρους με τον καρκίνο των ωοθηκών παραμένει ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, ακόμα και αφού συνυπολογισθούν οι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου, το οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου (των ωοθηκών ή των μαστού), η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κ.α.

Το μέσο ύψος και βάρος των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχει σταθερά αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πάντως επισήμαναν ότι η ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο ύψος-βάρος και τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι το να είναι μία γυναίκα ψηλότερη ή βαρύτερη, αυτό προκαλεί καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

καρκίνος ωοθηκών: ο σιωπηλός δολοφόνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν