Ο καρκίνος δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για τους περισσότερους ασθενείς, λέει κορυφαίος ογκολόγος

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος
Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και για τις δύσκολες μορφές.

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος και η διάγνωσή του δεν ισοδυναμεί πια με θανατική καταδίκη για τους περισσότερους ασθενείς, λέει ένας κορυφαίος Βρετανός ογκολόγος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές μορφές της νόσου, η επιβίωση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Τη δεκαετία του ’70, λ.χ., μόλις ο ένας στους τέσσερις ασθενείς επιζούσε για 10 χρόνια με καρκίνο του προστάτη.

Σήμερα, ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται καλύτερα παρά ποτέ και το 75% των ασθενών φτάνουν και ξεπερνούν την 10ετή επιβίωση.

Ανάλογες βελτιώσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλες μορφές. Μόλις χθες οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι ο καρκίνος του μαστού που ανιχνεύεται νωρίς έχει ποσοστό ιάσεως πάνω από 95%. Και αυτό ισχύει ακόμα και όταν ο όγκος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στους σύστοιχους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος του μαστού: Τον ξεπερνούν πλέον σχεδόν όλες οι γυναίκες όταν ανιχνεύεται νωρίς

Ακόμα και όγκοι με φτωχή πρόγνωση, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, αντιμετωπίζονται σήμερα καλύτερα απ’ ό,τι κατά το παρελθόν. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονταν με αυτή τη μορφή το 1970 είχαν μόλις μία στις 100 πιθανότητες να την ξεπεράσουν. Σήμερα, οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι μία στις 20, χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής που επιτρέπει πιο πρώιμη διάγνωση και καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Η μέση ίαση ξεπέρασε το 51%

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο καθηγητής Karol Sikora, παγκοσμίου φήμης ογκολόγος ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διευθυντής του Ογκολογικού Προγράμματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως λέει στην εφημερίδα Daily Mail, οι ασθενείς με καρκίνο έχουν σήμερα πολύ περισσότερους λόγους να ελπίζουν, απ’ ό,τι παλαιότερα. «Κάποτε, λιγότεροι από ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο ξεπερνούσαν τη νόσο τους», λέει. «Σήμερα, το ποσοστό ιάσεως (για όλες τις μορφές μαζί) έχει υπερβεί το 51%. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή, που συνέβη σε μόλις μία γενεά ιατρών».

Ακόμα καλύτερα, δε, το ποσοστό αυτό βελτιώνεται συνεχώς. «Στην περίπτωση του καρκίνου, τα καλά βρίσκονται μπροστά μας», τονίζει. «Όλα βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία. Ο καρκίνος δεν ισοδυναμεί πλέον με θανατική καταδίκη, όπως νομίζουν πολλοί ασθενείς».

Ακόμα και για τους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος με ηπατικές μεταστάσεις, υπάρχουν σχεδόν 3 στις 100 πιθανότητες να φθάσουν στο ορόσημο της πενταετούς επιβιώσεως. «Υπάρχουν ασθενείς που καταφέρνουν να νικούν όλες τις προγνώσεις», τονίζει ο καθηγητής. «Όλες οι καμπύλες επιβίωσης, όσο φτωχές κι αν είναι, έχουν στο κάτω μέρος τους μία μικρή «ουρά» που δείχνει ότι κάποιοι επιβιώνουν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για όλους τους ασθενείς».

Μετράνε πια την 10ετή επιβίωση

Πόσο μάλλον που για τους συχνότερους καρκίνους οι καμπύλες αυτές μόνο φτωχές δεν είναι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ πριν από μερικές δεκαετίες η επιβίωση μετριόταν σε βάθος 5ετίας (είναι το ορόσημο της ίασης), τώρα πια τα δεδομένα ανάγονται στην 10ετία.

Όπως προαναφέρθηκε, ο καρκίνος του προστάτη έχει 75% επιβίωση στη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι το 75% των ασθενών φτάνουν και ξεπερνούν τα 10 χρόνια από τη διάγνωση.

Λίγο μικρότερο ποσοστό έχει ο καρκίνος του μαστού, ενώ λίγο μεγαλύτερο το μελάνωμα στο δέρμα. Ο καρκίνος στη μήτρα είναι περίπου στο 72% και το μη-Χότζκιν λέμφωμα στο σχεδόν 58%. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι περίπου 55%. Οι καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου πλησιάζουν το 60% και ο καρκίνος του νεφρού το 53%.

Αυξάνονται επίσης σταδιακά οι 10ετείς επιβιώσεις και σε δύσκολους καρκίνους, όπως του πνεύμονα και του παγκρέατος.

Διακύμανση από ασθενή σε ασθενή

Αν και οι στατιστικές αυτές είναι ενθαρρυντικές, οι πιθανότητες ιάσεως παρουσιάζουν διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Και αυτό διότι υπεισέρχονται παράγοντες όπως:

  • Η ηλικία
  • Αν ο ασθενής πάσχει και από άλλα νοσήματα
  • Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του όγκου του

Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, ακόμα και στις πιο σοβαρές, ο καθηγητής Σικόρα λέει πως έχει μεγάλη σημασία να μην απελπίζεται ο ασθενής.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως να γίνεται εγκαίρως αντιληπτός ο καρκίνος. Επομένως πρέπει όλοι να κάνουμε τις απαιτούμενες προληπτικές εξετάσεις, ιδίως μετά την πανδημία που εγκαταλείφθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Και αυτό διότι η έγκαιρη διάγνωση κάνει τη διαφορά στην επιβίωση, τουλάχιστον στις πιο συχνές μορφές της νόσου.

Φωτογραφία: iStock