Καρκίνος του μαστού: Τον ξεπερνούν πλέον σχεδόν όλες οι γυναίκες όταν ανιχνεύεται νωρίς

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος του μαστού
Ελπιδοφόρα ευρήματα από την πρώτη μελέτη του είδους που συνέκρινε τις πιθανότητες ιάσεως μεταξύ 1993 και 2015.

Ο καρκίνος του μαστού έχει πλέον περισσότερες από 95% πιθανότητες ιάσεως όταν ανιχνεύεται σε αρχικά στάδια, με τις περισσότερες ασθενείς να μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν πολλές ακόμα δεκαετίες, σύμφωνα με την μεγαλύτερη του είδους μελέτη.

Οιγυναίκες που διαγιγνώσκονται σήμερα με μη-προχωρημένη νόσο έχουν 66% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ όσες οι γυναίκες που διαγνώσθηκαν την δεκαετία του ’90.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση ήταν κατά μέσον όρο:

  • 14,4% μεταξύ 1993 και 1999
  • 4,9% μεταξύ 2010 και 2015

Μάλιστα, για μερικές από τις ασθενείς ο κίνδυνος είναι μόλις 0,2%, γράφουν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Τη μελέτη χρηματοδότησε ο βρετανικός ερευνητικός οργανισμός Cancer Research UK. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποσοστά επιβιώσεως 512.477 γυναικών οι οποίες είχαν διαγνωστεί με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού στην Αγγλία. Με τον όρο αυτό περιγράφεται ο καρκίνος του μαστού που περιορίζεται εντός του μαστού και ενδεχομένως τους σύστοιχους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Οι ασθενείς αυτές είχαν διαγνωστεί μεταξύ Ιανουαρίου 1993 και Δεκεμβρίου 2015. Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας τους έως τον Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας πόσες ξεπερνούσαν το ορόσημο της πενταετούς επιβίωσης που σηματοδοτεί την ίαση.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο

Τα δεδομένα τους έδειξαν  πως μετά το 1999, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειωνόταν:

  • Κατά 3 μονάδες ετησίως όταν ο καρκίνος του μαστού είχε θετικούς ορμονικούς υποδοχείς
  • Κατά 2 μονάδες ετησίως όταν είχε αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς

Επιπλέον, παρουσίαζε σημαντική διακύμανση αναλόγως με διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το είδος του καρκίνου
  • Το μέγεθος που είχε ο καρκίνος κατά τη διάγνωση
  • Τα χαρακτηριστικά του καρκινικού όγκου

Παραδείγματος χάριν, οι πιθανότητες θανάτου στην πενταετία από τη διάγνωση ήταν μόλις 0,5% στις 15.533 γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού:

  • Με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και αρνητικούς υποδοχείς HER2
  • Μετρίου βαθμού κακοήθειας
  • Μεγέθους 1-20 χιλιοστών (mm)
  • Χωρίς επέκταση στους σύστοιχους μασχαλιαίους λεμφαδένες

Αντίστοιχα, οι πιθανότητες θανάτου ήταν μόνο 0,2% στις γυναίκες με τα ίδια χαρακτηριστικά όταν ο βαθμός κακοήθειας που είχε ο καρκίνος του μαστού τους ήταν χαμηλός.

Συνολικά, για το 63% των γυναικών οι πιθανότητες θανάτου εντός της πρώτης πενταετίας ήταν κάτω και από 3%. Ωστόσο υπήρχαν μερικές (το 4,6% του συνόλου) που είχαν 20% πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εντός της πρώτης πενταετίας.

Σημαντική βελτίωση

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως η πρόγνωση για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότερες αναμένεται ότι θα ζήσουν επί μακρόν με τη νόσο. Λίγες είναι εκείνες που διατρέχουν πλέον σημαντικό κίνδυνο θανάτου, τονίζουν.

«Η μελέτη μας είναι μία καλή είδηση για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που διαγιγνώσκονται σήμερα με καρκίνο του μαστού σε αρχικά στάδια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Carolyn Taylor, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση, διότι όσο εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού, τόσο δυσχεραίνει η αντιμετώπισή του. Επομένως μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο των μαστών σας και τις εξετάσεις (π.χ. μαστογραφία) που συνιστά ο γιατρός σας.

Φωτογραφία: iStock