Ο καρκίνος απειλεί την Ευρώπη. Δεν διαγνώστηκαν 1 εκατ. περιστατικά στη διάρκεια της πανδημίας

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος
Τι αναφέρουν οι ειδικοί σε έκθεση που συνέταξαν για τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην διάγνωση, αντιμετώπιση και έρευνα του καρκίνου. Γιατί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με «επιδημία» καρκίνου την επόμενη δεκαετία.

Ο καρκίνος απειλεί τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν διαγνώστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε έκθεση που συνέταξαν οι ειδικοί αναφέρουν ότι σχεδόν ένας στους επτά Ευρωπαίους ανέβαλλαν το προγραμματισμένο τσεκάπ τους λόγω της εισβολής του κορωνοϊού στη ζωή μας. Αναρίθμητοι άλλοι, εξ άλλου, στους οποίους ήδη είχε διαγνωστεί καρκίνος, καθυστέρησαν την αντινεοπλασματική θεραπεία τους.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι καθυστέρησαν να γίνουν αντιληπτά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο περιστατικά καρκίνου στη διάρκεια της πανδημίας. Οι ασθενείς αυτοί διαγνώστηκαν σε πιο προχωρημένο στάδιο και η πρόγνωσή τους είναι δυσμενέστερη απ’ ό,τι αν είχαν διαγνωστεί νωρίτερα.

Η αναβολή των ραντεβού για θεραπεία, εξ άλλου, είχε ως συνέπεια να εξελιχθούν όγκοι που θα μπορούσαν να έχουν εξουδετερωθεί.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Oncology ότι υπό το φως των νέων δεδομένων «ο καρκίνος θα εξακολουθήσει να πιέζει τα ευρωπαϊκά ογκολογικά συστήματα Υγείας» για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.

Αθέλητες επιπτώσεις

Όπως εξηγούν, η πανδημία εξέθεσε πολλές αδυναμίες των ογκολογικών συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη. Η κατεπείγουσα αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας και οι εθνικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις είχαν αθέλητες επιπτώσεις:

  • Στις ογκολογικές υπηρεσίες
  • Στην έρευνα του καρκίνου
  • Στους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο

«Αναδύονται ολοένα περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε υψηλότερο ποσοστό ασθενών απ’ ό,τι πριν την πανδημία. Αυτό είναι συνέπεια των σημαντικών καθυστερήσεων στη διάγνωση και τη θεραπεία», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Και προσθέτουν: «Τα προβλήματα αυτά τελικά θα υπονομεύσουν την επιβίωση. Θα συμβάλλουν επίσης σε κατώτερη ποιότητα ζωής για πολλούς Ευρωπαίους πάσχοντες από καρκίνο».

1,5 εκατ. λιγότεροι ασθενείς τον πρώτο χρόνο

Οι ειδικοί παραθέτουν δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι ογκολόγοι στην Ευρώπη είχαν 1,5 εκατομμύριο ασθενείς λιγότερους κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Επιπλέον, ο ένας στους δύο ασθενείς καθυστέρησαν να χειρουργηθούν ή να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους. Αναβλήθηκαν επίσης 100 εκατομμύρια προγραμματισμένοι προσυμπτωματικοί έλεγχοι (τσεκ απ).

Όλες αυτές οι αναβολές και οι καθυστερήσεις είχαν ως συνέπεια να μην διαγνωστεί ο καρκίνος σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουμε αυτά τα περιστατικά σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στον Guardian ο Dr. Mark Lawler, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουήνς του Μπέλφαστ και επικεφαλής της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που υπογράφουν τη νέα έκθεση.

Εξίσου σημαντική, όμως, θεωρούν οι επιστήμονες την διακοπή των ερευνών για τον καρκίνο. «Η πανδημία είχε τρομακτικό αντίκτυπο στην έρευνα για τον καρκίνο. Εργαστήρια έκλεισαν και κλινικές μελέτες καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν κατά το πρώτο πανδημικό κύμα», εξήγησε ο Dr. Lawler. «Ανησυχούμε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία επιδημία καρκίνου την επόμενη δεκαετία, εάν δεν τεθούν επειγόντως ως προτεραιότητα τα ογκολογικό συστήματα Υγείας και η ογκολογική έρευνα».

Η έκθεση τονίζει ότι την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και αυτό διότι Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εταίρους της ογκολογικής έρευνας στον κόσμο, σημειώνουν. Σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο, τέλος, εκτιμούν ότι έχει και η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φωτογραφία: iStock