Ο FDA έβαλε τέλος σε μη εγκεκριμένες θεραπείες με βλαστοκύτταρα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι αμερικανικές Αρχές άσκησαν δίωξη κατά των υπευθύνων δύο ιδιωτικών κλινικών επειδή στην πρώτη εφήρμοζαν μεθόδους με βλαστοκύτταρα οι οποίες οδήγησαν σε τύφλωση τρεις γυναίκες, και στη δεύτερη κλινική οι γιατροί διατείνονταν ψευδώς, ότι εφάρμοζαν πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο.

 

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για την κατάργηση των μη αναγνωρισμένων θεραπειών βλαστικών κυττάρων, μεθόδων δηλαδή, που δεν έχουν υποβληθεί σε λεπτομερή επιστημονικό έλεγχο και δεν θεωρούνται αποδεκτές από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ο FDA μάλιστα ανακοίνωσε ότι εντόπισε κλινικές στις ΗΠΑ οι οποίες παραπλανούσαν τους ασθενείς, ενώ οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες εντόπισαν και φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούσαν για θεραπεία χωρίς έγκριση. «Αυτές οι νέες τεχνολογίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, δίνουν σημαντικές και ελπιδοφόρες υποσχέσεις και οι θεραπείες είναι πραγματικά σωτήριες για κάποιες από τις πιο δυσίατες και θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας», λέει ο επικεφαλής του FDA, Scott Gottlieb.

«Ωστόσο, παρά την δυναμική εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και καινοτομίας, παράλληλα υπάρχει και η αβεβαιότητα καθώς αναπτύσσεται αυτός το τομέας», συμπλήρωσε.

Από τις εκατοντάδες κλινικές στις ΗΠΑ που εφαρμόζουν η εγκεκριμένες θεραπείες με βλαστικά κύτταρα,  το FDA έχει αναλάβει δράση κατά δύο παρόμοιων κλινικών οι οποίες εδρεύουν στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Μία από τις εν λόγω κλινικές συνδέθηκε με την περίπτωση τριών γυναικών που έχασαν για πάντα την όρασή τους, αφού προηγουμένως είχαν λάβει μη-εγκεκριμένες θεραπείες με «βλαστοκύτταρα», για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης. Στην δεύτερη κλινική, οι αρχές κατέσχεσαν πέντε φιαλίδια ενός εμβολίου, το οποίο προφανώς χρησιμοποιήθηκε ως «πειραματική θεραπεία βλαστικών κυττάρων» κατά του καρκίνου.

Σε δηλώσεις τους, οι ιδιοκτήτες των κλινικών υποστήριξαν ότι οι θεραπείες που χορηγούσαν, αποτελούσαν μέρος ερευνητικών προγραμμάτων.

Το FDA δεσμεύτηκε να καταρτίσει ένα δίκαιο και κατανοητό πλαίσιο για τις θεραπείες βλαστικών κυττάρων, που επιτρέπεται να εφαρμόζονται σε κλινικές και να κάνει τις διαδικασίες έγκρισης των θεραπειών πιο εύκολες και οικονομικές, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν