Ο ΔΜΣ “υποτιμά πολύ την πραγματική παχυσαρκία”: Ποιες μετρήσεις να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΔΜΣ
Νέα έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο ΔΜΣ από μόνος του δεν επαρκεί ως μέτρο παχυσαρκίας.

Διπλάσιοι ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία με βάση την αξιολόγηση του όγκου του λίπους τους με σάρωση DEXA σε σύγκριση με την μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τις ελλείψεις του ΔΜΣ και ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο ΔΜΣ από μόνος του δεν επαρκεί ως μέτρο παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

“Ο ΔΜΣ υποτιμά πολύ την πραγματική παχυσαρκία”, δήλωσε ο δρ. Aayush Visaria, στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Ένωσης των ΗΠΑ, ENDO 2023.

Τα ευρήματά του υπογραμμίζουν ότι «ο ΔΜΣ θα πρέπει να συμπληρωθεί με άλλα μέτρα παχυσαρκίας» για τη διαχείριση μεμονωμένων ασθενών, με εκτιμήσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια κλίμακα βιοηλεκτρικής αντίστασης ή την περίμετρο μέσης, δήλωσε ο δρ. Visaria, ερευνητής στο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη και Δείκτης Μάζας Σώματος: Υγιή επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας

Ο δρ. Visaria ανέφερε μια νέα πολιτική που εκδόθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση λίγες μέρες πριν από την παρουσίασή του, η οποία συμβουλεύει ότι ο ΔΜΣ “πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα έγκυρα μέτρα, όπως μετρήσεις του σπλαχνικού λίπους, η σύσταση του σώματος, το ποσοστό λίπους και η περιφέρεια της μέσης”.

“Είμαστε στην αρχή του τέλους του ΔΜΣ”, δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο συνέδριο της ENDO.

Παραδέτηκε ότι η μέθοδος DEXA (dual-energy X-ray absorptiometry) δεν είναι πρακτική ούτε οικονομικά αποδοτική για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Ως εκ τούτου, προβλέπει ότι η περίμετρος της μέσης θα μετράται πιο συχνά, αν και αναγνώρισε ότι η σωστή μέτρηση της μέσης μπορεί να είναι δύσκολη.

Διαβάστε επίσης: Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι το όριο για καρδιακή νόσο σε άνδρες και γυναίκες

Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο για την μέτρηση της παχυσαρκίας που ο ίδιος προβλέπει ότι θα διαδοθεί γρήγορα είναι οι ζυγαριές μπάνιου που καταγράφουν τόσο το βάρος όσο και το ποσοστό σωματικού λίπους χρησιμοποιώντας ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα για τη μέτρηση της βιοηλεκτρικής αντίστασης της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Ποσοστό λίπους στο σώμα: Υπολογίστε ΕΔΩ το δικό σας – Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Αυτές οι ζυγαριές θα παρέχουν πιο τυποποιημένες μετρήσεις από την περίμετρο της μέσης και θα “φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μετράμε την παχυσαρκία”, προέβλεψε ο δρ. Visaria. Είναι “πολύ προσβάσιμες και φθηνές συσκευές”, σημείωσε, με πολλά μοντέλα να πωλούνται για λιγότερο από 100 δολάρια.

Επιπολασμός παχυσαρκίας 74%

Η μελέτη του δρ. Visaria και των συνεργατών του χρησιμοποίησε δεδομένα από 9.784 ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 20-59 ετών (μέση ηλικία 39 ετών) που συλλέχθηκαν σε διάφορες Εθνικές Έρευνες Εξέτασης Υγείας και Διατροφής την περίοδο 2011-2018. Όλοι αυτοί οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση DEXA του συνολικού σωματικού τους λίπους καθώς και σε έναν υπολογισμό του ΔΜΣ.

Χρησιμοποιώντας τυπικά όρια παχυσαρκίας τόσο για τον ΔΜΣ όσο και για το συνολικό σωματικό λίπος, ο δρ. Visaria διαπίστωσε ότι:

  • Ο δείκτης DEXA βαθμολόγησε το 74% των συμμετεχόντων εντός ορίων παχυσαρκίας με βάση το σωματικό λίπος σε σύγκριση με μόλις το 36% που έδειξε ο ΔΜΣ.
  • Μεταξύ του 64% της ομάδας μελέτης που δεν ήταν παχύσαρκοι λόγω ΔΜΣ, οι σαρώσεις DEXA έδειξαν ότι το 53% αυτής της υποομάδας είχε παχυσαρκία με βάση την περιεκτικότητα σε σωματικό λίπος.
  • Μεταξύ αυτών με φυσιολογικό ΔΜΣ, το 43% είχε παχυσαρκία με αποτέλεσμα DEXA.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι όταν ο δρ. Visaria πρόσθεσε την περίμετρο της μέσης στον ΔΜΣ για να διευρύνει το διαγνωστικό πλαίσιο για την παχυσαρκία, μείωσε σχεδόν στο μισό το ποσοστό των ενηλίκων που δεν κατατάσσονταν ως παχύσαρκοι με βάση μόνο τον ΔΜΣ.

Πρόσθετες αναλύσεις έδειξαν ότι το ποσοστό των χαμένων διαγνώσεων παχυσαρκίας ήταν υψηλότερο μεταξύ των γυναικών, με 59% βάσει δείκτη DEXA μεταξύ των γυναικών που ο ΔΜΣ τις αξιολογούσε εντός φυσιολογικού εύρους σωματικού βάρους.

Πηγή: https://www.medscape.com

φωτό: iStock