Ο διαβήτης Τύπου 2 ίσως κρύβει ανεπάρκεια βιταμίνης Α

  • Iatropedia
Μπορεί η ανεπάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη Α να είναι μια από τις αιτίες εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ναι, υποστηρίζουν ερευνητές, κάνοντας λόγο για νέες θεραπείες στο μέλλον.

Η έλλειψη βιταμίνης Α που βρίσκεται άφθονη σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενοχοποιείται τώρα από τους επιστήμονες ως πιθανό αίτιο της εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2. Από την στιγμή που η βιταμίνη Α ενισχύει την δραστηριότητα των β-κυττάρων στο πάγκρεας τα οποία παράγουν ινσουλίνη, έλλειψη της βιταμίνης αυτής σημαίνει… πρόβλημα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α: η προσχηματισμένη βιταμίνη Α που αναφέρεται ως ρετινόλη και είναι παρούσα στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η προ-βιταμίνη Α ή βήτα-καροτένιο, η οποία συναντάται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Πειράματα σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια έδειξαν ότι η αφαίρεση της διαιτητικής βιταμίνης Α από τον οργανισμό τους είχε ως αποτέλεσμα στα ενήλικα ζώα την απώλεια β-κυττάρων, μαζί με την δυνατότητα παραγωγής ινσουλίνης. Υγιή πειραματόζωα στα οποία η βιταμίνη Α είχε απλώς αφαιρεθεί από την δίαιτά τους παρουσίασαν σημαντική απώλεια β-κυττάρων και μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν αποκαταστάθηκε η βιταμίνη Α στην διατροφή τους, η παραγωγή των β-κυττάρων αυξήθηκε, το ίδιο και η παραγόμενη ινσουλίνη.

Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί πώς ακριβώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Α επηρεάζει τα ευαίσθητα β-κύτταρα αλλά η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι το «κλειδί», τονίζουν οι επιστήμονες. Μια συνθετική μορφή βιταμίνης Α ενδεχομένως να μπορεί να αντιστρέψει τον διαβήτη Τύπου 2, εκτιμούν, ωστόσο αυτό αποτελεί αντικείμενο μελλοντικών ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Τα πάντα για τον διαβήτη. Πότε κινδυνεύουμε;

 

Γιατί ο διαβήτης εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά;