Ο διαβήτης καταστρέφει και την ακοή

  • Iatropedia
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για την εκδήλωση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεφρικά, τα προβλήματα στην όραση, προβλήματα νευρικής φύσεως κ.α. Τώρα όμως μια νέα μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων διαπίστωσε ότι όσοι έχουν διαβήτη μπορεί να έχουν και διπλάσιο κίνδυνο να εξασθενήσει η ακοή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους...

Οι επιστήμονες μελέτησαν παλαιότερες έρευνες οι οποίες είχαν δημοσιευτεί στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού και διαπίστωσαν το εξής: Οι διαβητικοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να χάσουν την ακοή τους. Μάλιστα η μελέτη έδειξε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι νεότεροι ηλικιακά, σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Ο λόγος πάντως που ο διαβήτης χτυπάει και την ακοή ακόμη δεν έχει εξηγηθεί.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τσίκα Χοριγκάβα, από το πανεπιστήμιο Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, και η ομάδα του, θεωρούν ότι τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου από τον διαβήτη μπορεί να συντελέσουν σε απώλεια ακοής, αφού καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία των αυτιών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 13 παλαιότερες μελέτες που διερευνούσαν τη σχέση διαβήτη και ακοής και είχαν δημοσιευθεί από το 1977 μέχρι το 2011. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 7.377 άτομα με διαβήτη και 12.817 χωρίς. Διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες υπερδιπλασιάζονται να χάσει κάποιος την ακοή του όταν έχει διαβήτη. Μάλιστα όταν είναι και κάτω των 60 ετών τότε οι πιθανότητες ανεβαίνουν στο 2,6.

Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες και έρευνες για να έχουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα και να κατανοηθεί η σχέση του διαβήτη με την απώλεια της ακοής. Ο δρ Χορικάβα τόνισε επίσης: “η έρευνα αυτή προτείνει οι διαβητικοί να εξετάζονται για προβλήματα ακοής από μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους μη διαβητικούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη και το σάκχαρο στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

διαβάστε ποιες πολιτείες των ΗΠΑ μαστίζονται από διαβήτη

10 πράγματα που δεν ξέρετε για την επικινδυνότητα του διαβήτη

κάθε 10 δευτερόλεπτα 4 άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη

μάθετε όσα δεν γνωρίζετε για τον διαβήτη