Ο χρόνος που διαρκεί το πράσινο φανάρι δυσκολεύει τους ηλικιωμένους

  • Iatropedia
Ο χρόνος που το φανάρι ανάβει πράσινο για να διασχίσουν οι πεζοί τον δρόμο, δεν είναι αρκετός εάν κάποιος είναι ηλικιωμένος, για να περάσει απέναντι. Ήδη στην Αγγλία, ύστερα από έρευνες αλλά και προτροπές επιστημόνων, οι αρχές προσανατολίζονται να αυξήσουν τον χρόνο που διαρκεί το πράσινο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επιστήμονες από το University College, του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τρεις στους τέσσερις άνδρες (ποσοστό 76%) και ακόμα περισσότερες γυναίκες (85%) ηλικίας άνω των 65 ετών βαδίζουν με ταχύτητα πιο αργή από αυτήν που χρειάζεται για να διασχίσουν τον δρόμο, όσο είναι αναμμένο το πράσινο.

Οι ερευνητές, συνέκριναν την ταχύτητα βαδίσματος περίπου 3.000 ηλικιωμένων (0,9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για τους άνδρες και 0,8 μέτρα για τις γυναίκες κατά μέσον όρο) με την ταχύτητα που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί και συνήθως λαμβάνεται υπόψη για τη διάρκεια του πράσινου (1,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Όπως φαίνεται, ο χρόνος που μένει αναμμένο το πράσινο, δεν είναι αρκετός για πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας, ιδίως για όσα έχουν προβλήματα κινητικότητας.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η πλειονότητα των πεζών, ακόμα και νεαρής ηλικίας, βιάζονται να περάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα για να προλάβουν πριν το φανάρι γίνει κόκκινο.

Όπως επισήμανε η δρ Άσερ, επικεφαλής της έρευνας, «το περπάτημα είναι σημαντική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους, επειδή αποτελεί γι' αυτούς τακτική σωματική άσκηση και παρέχει άμεσα οφέλη για την υγεία τους. Αν δεν μπορούν να διασχίσουν έναν δρόμο, τότε αυτό αποτελεί αντικίνητρο για να περπατήσουν, μειώνοντας έτσι και τις κοινωνικές επαφές τους, την πρόσβασή τους σε τοπικές υπηρεσίες υγείας και σε καταστήματα, πράγματα που είναι όλα πολύ σημαντικά για την καθημερινότητά τους».