Ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, προειδοποιούν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Τα ευρήματα συνδυασμένης ανάλυσης που εξέτασε την επίδραση του ύπνου στην παραγωγή αντισωμάτων.

Αν έχετε κλείσει ραντεβού για οποιοδήποτε εμβόλιο, βεβαιωθείτε ότι το προηγούμενο βράδυ θα έχετε κοιμηθεί επαρκώς και καλά, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Αν ο ύπνος σας δεν είναι αρκετός, υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός σας να μην ανταποκριθεί καλά στο εμβόλιο.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα αποκομίσετε μειωμένη προστασία από τον ιό ή το βακτήριο εναντίον του οποίου εμβολιασθήκατε, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Eve Van Cauter, ομότιμη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

«Ο καλός ύπνος δεν εντείνει απλώς, αλλά παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια», είπε στο CNN.

Ωστόσο, η σχετική νέα μελέτη είχε ένα παράδοξο εύρημα. Η επίπτωση του ανεπαρκούς ύπνου στην ανοσοποιητική αντίδραση ήταν στατιστικώς σημαντική μόνο στους άνδρες. Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

«Υπάρχουν γνωστές διαφορές μεταξύ των φύλων στην ανοσολογική απόκριση στα ξένα αντιγόνα, όπως οι ιοί, και στα αυτοαντιγόνα, όπως αυτά που παράγονται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον, οι γυναίκες γενικώς έχουν ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση στα εμβόλια», απάντησε η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Οι διαφορές αυτές αντανακλούν ορμονικές, γενετικές και περιβαλλοντικές διαφορές, πρόσθεσε. Αυτές οι διαφορές πιθανώς εξηγούν γιατί δεν επηρεάζει τόσο πολύ ο ύπνος την αντίδραση του δικού τους οργανισμού στα εμβόλια.

Ανεξαρτήτως φύλου, όμως, αν είστε άυπνοι λόγω εργασίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, προτιμότερο είναι να αναβάλλετε τον εμβολιασμό σας. Αυτό τουλάχιστον συνιστά ο ερευνητής Dr. Michael Irwin, καθηγητής Ψυχιατρικής & Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). «Προσωπικά δεν θα εμβολίαζα άτομο που θα ήξερα ότι δεν έχει κοιμηθεί καλά το βράδυ», είπε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology. Βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση των δεδομένων προγενέστερων μελετών, οι οποίες εξέτασαν κατά πόσον επηρεάζει ο ύπνος την ανοσοποιητική λειτουργία μετά τον εμβολιασμό εναντίον:

  • Της γρίπης τύπου Α
  • Της ηπατίτιδας Α
  • Της ηπατίτιδας Β

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στους εθελοντές που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες το βράδυ πριν από τον εμβολιασμό, ήταν μειωμένα τα αντισώματα που παρήγαγε ο οργανισμός τους, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν 7 ή περισσότερες ώρες.

Η διαφορά ήταν εντονότερη στους εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών, απ’ ό,τι στις ηλικίες άνω των 65. Αυτό είναι λογικό, λένε οι ερευνητές, διότι οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερο.

Ο επαρκής ύπνος πριν από τον εμβολιασμό είναι μία από τις πάγιες συστάσεις των ειδικών, διότι είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται σημαντικά από την κόπωση.

Φωτογραφία: iStock