Ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος μπορεί να είναι δείκτης καρδιακών παθήσεων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμμηνος κύκλος
Εάν η περίοδός σας δεν έρχεται πάντα κάθε τέσσερις εβδομάδες, δεν είστε μόνες. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ακανόνιστες περιόδους.

Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος είναι κάτι που συνδέεται με το ενδεχόμενο χρόνιων παθήσεων.

Σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έχουν ακανόνιστους ή παρατεταμένους έμμηνους κύκλους μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν υψηλότερος σε γυναίκες που εμφάνισαν κύκλους μεγαλύτερους από 40 ημέρες, ή που δεν είχαν καθόλου περίοδο.

Αν και ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος δεν προκαλεί καρδιακές παθήσεις, είναι πιθανό να χρησιμεύσει ως δείκτης άλλων προβλημάτων υγείας που τελικά συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις, κάτι που οι ερευνητές ελπίζουν να διερευνήσουν περαιτέρω.

“Από τη σκοπιά της προληπτικής ιατρικής, προσπαθούμε να εντοπίσουμε ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες στη ζωή τους”, δήλωσε ο δρ. Yixin Wang, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Πόσο επηρεάζει ο έμμηνος κύκλος τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερες από 80.000 γυναίκες με μέση ηλικία 37,7 χρόνια στην αρχή της μελέτης, οι οποίες ανέφεραν το μοτίβο του εμμήνου τους κύκλου από την ηλικία των 14 ετών. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης κάθε δύο χρόνια επί 24 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καιρό διήρκεσαν, κατά μέσο όρο, οι έμμηνοι τους κύκλοι και εάν εμφάνισαν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, στεφανιαία επαναγγείωση (επεμβάσεις για τη βελτίωση της ροής του αίματος) ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Αν και μόνο 1.816 από τις 80.630 συμμετέχουσες εμφάνισαν τελικά καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 46 ετών, τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ακανόνιστους κύκλους, καθόλου περίοδο ή μεγαλύτερης διάρκειας κύκλο.

Ακανόνιστος, ή καθόλου έμμηνος κύκλος

Σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν κανονικούς κύκλους, οι συμμετέχουσες με ακανόνιστους κύκλους ή χωρίς περίοδο είχαν 15-40% κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τις ηλικίες μεταξύ 29 και 46 ετών.

Έμμηνος κύκλος διάρκειας μεγαλύτερης από 40 ημέρες

Σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν διάρκεια κύκλου μεταξύ 26 και 31 ημερών, οι συμμετέχουσες με μεγαλύτερης διάρκειας κύκλο είχαν 30-44% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Γιατί συνδέεται ο έμμηνος κύκλος με καρδιακές παθήσεις

Η σχέση μεταξύ ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων και καρδιακών παθήσεων δεν είναι απολύτως σαφής. Αλλά η δρ. Samar R. El Khoudary, PhD, καρδιαγγειακή επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ -η οποία δεν συμμετείχε σε αυτήν τη μελέτη- υποστηρίζει ότι οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στον έμμηνο κύκλο στα 20 και στα 30 χρόνια ζωής, συνήθως σχετίζονται με δυσλειτουργία των ορμονών που τρέχουν μεταξύ του εγκεφάλου και της υπόφυσης. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν πολλά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, η δρ. El Khoudary υποστηρίζει ότι τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Όσο μεγαλύτερος είναι ο έμμηνος κύκλος, τόσο λιγότερο συχνά η γυναίκα έχει ωορρηξία και τόσο λιγότερα οιστρογόνα παράγει. Επομένως, είναι πιθανό οι γυναίκες με μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα μεταξύ των περιόδων τους να έχουν λιγότερη καρδιαγγειακή προστασία.

Πρόβλημα που ξεπερνάει την καρδιοπάθεια

Σύμφωνα με τον δρ. Wang, ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος μπορεί να είναι ένδειξη χρόνιων ασθενειών πέρα από τις καρδιακές παθήσεις. Οι γυναίκες με παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ενδομητρίωση συχνά εμφανίζουν άτυπους κύκλους. Η διαταραγμένη ορμονική λειτουργία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις μπορεί να ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ευρήματα από προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η παχυσαρκία συνδέονται με ακανόνιστες περιόδους.

Ο δρ. Wang συνιστά να μιλήσετε με γιατρό εάν έχετε ασταθή έμμηνο κύκλο. Αλλά προσθέτει ότι το να βρείτε εν τέλει σταθερότητα στις περιόδους σας, δεν πρόκειται να σας… θεραπεύσει από χρόνιες ασθένειες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής.

Η δρ. El Khoudary συμφωνεί, εξηγώντας το πόσο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς:

“Γνωρίζουμε ότι εάν μπορούμε να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καλής διατροφής, της διατήρησης της υγείας, της διατήρησης [υγιούς] σωματικού βάρους, της διακοπής του καπνίσματος και της σωματικής δραστηριότητας, μπορούμε να εξαλείψουμε έως και το 82% του κινδύνου καρδιακών παθήσεων αργότερα. Το δύσκολο είναι η εφαρμογή και η διατήρηση υγιεινών τρόπων ζωής”.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνοι περιόδου: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για τη δυσμηνόρροια

Ενδομητρίωση και προβληματική περίοδος: Αυξημένος κίνδυνος για όσες εργάζονται σε βραδινές βάρδιες

Μεγάλη καθυστέρηση περιόδου: Στις πόσες μέρες ορίζεται και πού μπορεί να οφείλεται

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Συμπτώματα πέρα από τα αναμενόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν