Πόνοι περιόδου: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για τη δυσμηνόρροια

  • Ρούλα Τσουλέα
δυσμηνόρροια
Η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη δυσμηνόρροια από την οποία ταλαιπωρούνται σχεδόν εννέα στα δέκα κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Τι αποκαλύπτει νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας.

Τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και οι νεαρές γυναίκες που υποφέρουν κάθε μήνα από τους πόνους που τους προκαλεί η περίοδός τους, ίσως πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τι τρώνε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη δυσμηνόρροια από την οποία πάσχουν.

«Οι σοβαροί πόνοι περιόδου αποτελούν αληθινό δεινό για πολλές μαθήτριες και νεαρές γυναίκες. Ορισμένες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές τους μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Serah Sannoh, από το Πανεπιστήμιο Temple.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, ποσοστό έως και 90% των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών ταλαιπωρούνται από δυσμηνόρροια. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν παυσίπονα για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, αλλά με περιορισμένα θετικά αποτελέσματα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν. Και αυτό, διότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι σημαντικός συμβάλλων παράγοντας.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Στόχος της ήταν να εντοπίσει ποια τρόφιμα συμβάλλουν στη δυσμηνόρροια και ποια την μειώνουν. Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Νοτιοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS 2022), που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στην Ατλάντα.

Τα ευρήματα

Στη νέα ανάλυση συμπεριλήφθηκαν περίπου 20 κλινικές μελέτες. Όπως διαπιστώθηκε, τη φλεγμονή και κατ’ επέκτασιν τη δυσμηνόρροια μπορεί να εντείνουν τα διαιτολόγια που είναι πλούσια σε:

  • Κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Λιπαρά
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι

Αντιθέτως, η διατροφή που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φτωχή στα προαναφερθέντα τρόφιμα μειώνει τη φλεγμονή. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα ιχθυέλαια και τα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Τη δυσμηνόρροια μπορεί να εντείνει και ο καφές. Αιτία γι’ αυτό είναι η καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα τοιχώματα της μήτρας, εντείνοντας τις επώδυνες συσπάσεις της.

Όσον αφορά την καλύτερη διατροφή για τη δυσμηνόρροια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι η χορτοφαγική. Κάθε διαιτολόγιο που δεν περιέχει ζωικής προελεύσεως λιπαρά, προκαλεί τη λιγότερη φλεγμονή, είπαν στο συνέδριο. Επομένως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηροί καρποί είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των γυναικών.

Χρειάζεται χρόνος

«Τα πρόχειρα φαγητά με τα οποία κατά κανόνα τρέφονται οι νέοι είναι ό,τι χειρότερο για τους πόνους περιόδου», τόνισε η κυρία Sannoh. «Το ίδιο και τα ντόνατς, τα κέικ και τα κάθε είδους γλυκίσματα».

Πάντως, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η διατροφή δεν μπορεί να μειώσει με μαγικό τρόπο τη δυσμηνόρροια. Αντιθέτως, όσο πιο μόνιμες γίνουν οι αλλαγές στη διατροφή, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι, τόνισε.

«Όπως κάποιος δεν παχαίνει και δεν αδυνατίζει σε μία ημέρα, έτσι και ένα κορίτσι δεν πρέπει να περιμένει ότι θα αντιστρέψει σε μία εβδομάδα τις επιπτώσεις της φλεγμονώδους διατροφής που ακολουθούσε», εξήγησε.

Φωτογραφίa: iStock