Ο #1 τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κάπνισμα
Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, οι οποίοι είναι στον έλεγχό σας, το να μην καπνίζετε είναι μακράν ο πιο σημαντικός.

Το να κόψετε το κάπνισμα είναι η πιο κρίσιμη μεμονωμένη ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς. “Η νικοτίνη είναι μια χημικά εθιστική ουσία και το κάπνισμα είναι επίσης διανοητικά εθιστικό λόγω των συνηθειών με τις οποίες το συνδέουν οι καπνιστές”, λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, δρ. Parag Joshi.

Υπάρχουν όμως έξυπνες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιγάρο με επιτυχία.

Καρδιά: Οι πιο βασικές συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

Αποφασίστε να κόψετε το τσιγάρο

Πρέπει να είσαι έτοιμος να το κόψεις, προκειμένου να μπορέσεις να το κόψεις με επιτυχία, λέει ο δρ. Joshi. “Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε, αλλά πρώτα πρέπει να αποφασίσετε ότι θέλετε πραγματικά να το κάνετε, όπως έχουν κάνει εκατομμύρια άλλοι πριν από εσάς”.

Κάντε εικόνα στο μυαλό σας όλα τα κίνητρά σας για τη διακοπή του καπνίσματος

Πολλοί αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα μετά από ένα τρομακτικό γεγονός, όπως ένα καρδιακό επεισόδιο, που τους αφυπνίζει, λέει ο δρ. Joshi. Φανταστείτε όμως και μερικούς συγκεκριμένους στόχους: Αποφυγή εγκεφαλικού; Να είστε κοντά για τη γέννηση ενός εγγονιού; Να περπατήσετε ξανά εύκολα χωρίς πόνους στα πόδια; Να αναπνέετε ευκολότερα;

Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα κόψετε το τσιγάρο

Ο δρ. Joshi παροτρύνει τους ασθενείς του να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα περίπου, όπως γενέθλια, ή επέτειο. Αυτός ο στόχος θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε διανοητικά, αντί να κόψετε το κάπνισμα “μαχαίρι” χωρίς να είστε πρώτα έτοιμοι (αν και, επισημαίνει, αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει για ορισμένα άτομα).

Κοινοποιήστε σε οικογένεια και φίλους την απόφασή σας

Μπορούν να σας ενθαρρύνουν και να σας επευφημούν και να μην καπνίζουν γύρω σας για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον πειρασμό, λέει ο δρ. Joshi. Ακόμα καλύτερα: Όταν ο/η σύντροφός σας, ή κάποιο φιλικό πρόσωπο κόψει το κάπνισμα ταυτόχρονα, μπορείτε να ενισχύσετε ο ένας την προσπάθεια του άλλου.

Απαλλαγείτε απ’ ό,τι σας θυμίζει το τσιγάρο

Αφαιρέστε τα τσιγάρα και τα τασάκια από το σπίτι και το γραφείο σας. Καθαρίστε και απαλλάξτε από οσμές το αυτοκίνητό σας. Περάστε χρόνο σε διαφορετικά μέρη, αντί σε παλιά στέκια, όπου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που καπνίζουν.

Απαλλαγείτε από/αλλάξτε τους παράγοντες που σας διεγείρουν την επιθυμία για τσιγάρο

Σκεφτείτε πότε καπνίζετε: “Ξυπνάτε και κάνετε ένα τσιγάρο με τον καφέ σας, για παράδειγμα, ή καπνίζετε μετά τα γεύματα; Αλλάξτε τις ρουτίνες σας: βάλτε την πρωινή άσκηση στο πρόγραμμά σας, ώστε να μπείτε λιγότερο στον πειρασμό να καπνίσετε”.

Δημιουργήστε υποκατάστατες συνήθειες

Για εκείνες τις στρεσογόνες στιγμές που συνήθως αναζητάτε ένα τσιγάρο, σκεφτείτε νέους τρόπους για να ανακουφιστείτε, όπως ο διαλογισμός, ή οι βαθιές εισπνοές. Η άσκηση είναι ένα έξυπνο ανακουφιστικό από το άγχος με το πρόσθετο πλεονέκτημα να σας κάνει να θέλετε να καπνίζετε λιγότερο. Απλώς πάρτε το “ΟΚ” του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα έντονης άσκησης.

Εξετάστε τα βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος

“Πολλοί από τους ασθενείς μου είχαν επιτυχία με υποκατάστατα νικοτίνης, όπως επιθέματα και τσίχλες, ή με φάρμακα, για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα”, λέει ο δρ. Joshi.

Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας

“Πολλοί τρελαίνονται όταν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο και απλά χρειάζονται βοήθεια. Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια και ποτέ δεν είναι αργά. Έχω καταφέρει ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα ακόμη και στα 60 και τα 70 τους”.

Πώς μπορώ να αποφύγω να πάρω βάρος, όταν κόψω το κάπνισμα;

“Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για πολλούς από τους ασθενείς μου”, λέει ο δρ. Parag Joshi. “Είναι σύνηθες να παίρνετε μερικά κιλά όταν κόβετε το κάπνισμα, επειδή μπορεί να τρώτε περισσότερο, αντί να πιάσετε ένα τσιγάρο”. Τι βοηθά: Δεσμευτείτε για άσκηση και υγιεινή διατροφή, δύο άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής που αποδεδειγμένα κρατούν χαμηλά το βάρος και βελτιώνουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς.

“Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι η ικανότητά σας για άσκηση αυξάνεται”, λέει ο δρ. Joshi. Θα έχετε περισσότερη δύναμη στους πνεύμονες και περισσότερη ενέργεια, για παράδειγμα. Το να είσαι πιο σωματικά δραστήριος τείνει, με τη σειρά του, να σας παρακινεί να τρώτε καλύτερα. Συνδυαστικά, αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση βάρους.

“Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι όσον αφορά την υγεία σας, το να πάρετε λίγα κιλά μπορεί να είναι ένα μικρό κόστος, με πολύ λιγότερες βλαβερές συνέπειες από το να συνεχίσετε να καπνίζετε, λέει ο δρ. Joshi.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι, συμπτώματα, αίτια και παράγοντες κινδύνου

Το αλάτι στα αναβράζοντα παυσίπονα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και θάνατο

Πόνος στο στήθος: Αν ισχύουν αυτά τα τρία τότε ΔΕΝ είναι καρδιά

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας