Ο #1 παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στο ήπαρ: Έως και 75% μείωση κινδύνου αν τον θέσετε υπό έλεγχο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του ήπατος
Αν και ο καρκίνος του ήπατος θεωρείται κάπως σπάνιος, τα ποσοστά της νόσου έχουν τριπλασιαστεί από το 1980, ενώ εκείνα της θνησιμότητάς του έχουν διπλασιαστεί, λέει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS).

Η διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο στο ήπαρ θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Ο καρκίνος του ήπατος έχει αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, όπως:

Επιπλέον, άτομα που πίνουν υπερβολικό αλκοόλ, ή εκτίθενται σε αφλατοξίνες (ένας τύπος δηλητηρίου που παράγεται από ακατάλληλα αποθηκευμένες καλλιέργειες) μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μαζί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ όλων των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος.

Αυτός είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος

Οι ειδικοί λένε ότι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος ξεπερνά όλους τους άλλους. “Παγκοσμίως, ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος είναι η χρόνια μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV), αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Σύμφωνα ειδικούς, περίπου το 65% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος (στις ΗΠΑ) σχετίζονται με ηπατίτιδα Β ή C και σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος αποδίδονται μόνο στην ηπατίτιδα C.

Η ηπατίτιδα μεταδίδεται με διάφορους τρόπους

Μπορεί να εκτεθείτε στην ηπατίτιδα Β ή C με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. “Αυτοί οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω της κοινής χρήσης μολυσμένων βελονών (π.χ. ενέσεις), μέσω του σεξ χωρίς προστασία και μέσω του τοκετού. Επομένως ορισμένοι καρκίνοι του ήπατος μπορεί να αποφευχθούν με το να μην μοιράζεστε βελόνες και με το να εφαρμόζετε πρακτικές ασφαλούς σεξ (π.χ. προφυλακτικά)”, αναφέρει η ACS.

Κάποτε η κύρια πηγή μόλυνσης από ηπατίτιδα ήταν οι μεταγγίσεις αίματος. Αλλά πλέον δεν θεωρούνται σημαντικός κίνδυνος, διότι η μόλυνση από μετάγγιση αίματος είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηπατίτιδας

Το CDC συνιστά όλα τα παιδιά και οι ενήλικες ηλικίας έως 59 ετών, καθώς και οι μεγαλύτεροι ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο για HBV, να κάνουν το εμβόλιο HBV για την μείωση του κινδύνου ηπατίτιδας και καρκίνου του ήπατος. Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης μπορούν να θεραπεύσουν πάνω από το 85% των κρουσμάτων. Ο έλεγχος για ηπατίτιδα C είναι κρίσιμος, καθώς πάνω από τις μισές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές και δεν ανιχνεύονται.

“Για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, η ηπατίτιδα C μπορεί αργά και σιωπηλά να βλάπτει το ήπαρ, οδηγώντας σε καρκίνο και άλλες σοβαρές συνέπειες για την υγεία”, αναφέρει το CDC. Η επιτυχημένη θεραπεία, η οποία διαρκεί μόλις λίγους μήνες για να ολοκληρωθεί, “μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 75%”, αναφέρει.

Πηγές: https://www.cancer.org, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν νιώθετε συχνά φαγούρα τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος

Το #1 φρούτο για την υγεία του ήπατος, σύμφωνα με διατροφολόγο

Καρκίνος του ήπατος: Κατά 73% αυξημένος ο κίνδυνος από κάτι που πίνουμε σχεδόν όλοι και πολύ συχνά!

Εάν παρατηρήσετε αυτήν την αλλαγή με το φαγητό, κάντε εξετάσεις ήπατος: Τι επισημαίνουν ειδικοί