Νυκταλωπία: Όταν τα μάτια μας παίζουν με τα φώτα στο σκοτάδι

  • Iatropedia newsroom
Νυκταλωπία: Όταν τα μάτια μας παίζουν με τα φώτα στο σκοτάδι
Η νυκταλωπία είναι ιδιαίτερα προβληματική και επικίνδυνη κατά την οδήγηση

Κουκουβάγιες και γάτες είναι γνωστές για την εξαιρετική νυχτερινή τους όραση. Οι άνθρωποι; Όχι και τόσο. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, πολλοί παρουσιάζουν μία κατάσταση που μοιάζει με νυχτερινή τύφλωση, γνωστή και ως νυκταλωπία. Η κατάσταση αυτή καθιστά δύσκολη την όραση στο ημίφως ή σε σκοτεινό περιβάλλον, επειδή τα μάτια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές στη φωτεινότητα ή να ανιχνεύσουν το φως.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για όσους παρουσιάζουν νυκταλωπία;

Η νυκταλωπία είναι ιδιαίτερα προβληματική και επικίνδυνη κατά την οδήγηση. Τα μάτια σας δεν μπορούν να προσαρμοστούν ανάμεσα στο σκοτάδι και τους προβολείς των οχημάτων, άλλα αυτοκίνητα μπορεί να φαίνονται εκτός εστίασης και η αντίληψη του βάθους σας εξασθενεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των αποστάσεων.

Η νυκταλωπία μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας και στο σπίτι, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή της σε ένα σκοτεινό δωμάτιο αφού κλείσουν τα φώτα.

Τι συμβαίνει στο μάτι και παρουσιάζεται νυκταλωπία;

Η ικανότητα να βλέπεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού περιλαμβάνει δύο δομές στο μάτι: τον αμφιβληστροειδή και την ίριδα.

Ο αμφιβληστροειδής, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, έχει δύο τύπους κυττάρων που ανιχνεύουν το φως και που ονομάζονται κωνία και ραβδία. Τα κωνία χειρίζονται την έγχρωμη όραση και τις λεπτές λεπτομέρειες, ενώ τα ραβδία την όραση σε αμυδρό φως.

Η ίριδα είναι το χρωματιστό μέρος του ματιού σας. Περιέχει μύες που ανοίγουν ή κλείνουν το άνοιγμα της κόρης σας για να ρυθμίζουν πόσο φως μπορεί να εισέρχεται στα μάτια σας. Εάν η ίριδα δεν αντιδρά σωστά, οι κόρες των ματιών μπορεί να διαστέλλονται και να αφήνουν πολύ φως, γεγονός που προκαλεί ευαισθησία στο φως και καθιστά δύσκολη την ορατότητα σε έντονο φως. Διαφορετικά, οι κόρες των ματιών σας μπορεί να παραμένουν πολύ μικρές και να μην αφήνουν αρκετό φως, καθιστώντας δύσκολη την ορατότητα σε χαμηλό φωτισμό.

Τι προκαλεί τη νυκταλωπία;

Η νυχτερινή τύφλωση δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα άλλων καταστάσεων.

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν νυκταλωπία. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά και τα αντιψυχωσικά, μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος της κόρης και το πόσο φως εισέρχεται στο μάτι.

Οι οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν νυκταλωπία περιλαμβάνουν: το γλαύκωμα, μια ασθένεια που βλάπτει το οπτικό νεύρο και τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού, τον καταρράκτη, θολές περιοχές στον φακό που παραμορφώνουν ή εμποδίζουν τη δίοδο του φωτός μέσω του φακού, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Ωστόσο, ένα θέμα που αυξάνει τον κίνδυνο νυκταλωπίας και δεν μπορείτε να ελέγξετε είναι η ηλικία. Τα μάτια μας αντιδρούν πιο αργά στις αλλαγές φωτός καθώς μεγαλώνουμε και η όραση μειώνεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Τι βοηθάει εάν έχετε νυκταλωπία;

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι νυκταλωπίας, αποφύγετε την οδήγηση και δείτε οφθαλμίατρο. Μια οφθαλμολογική εξέταση θα δείξει αν πρέπει να αλλάξετε γυαλιά ή αν χρειάζεστε διαφορετικά γυαλιά για να οδηγείτε τη νύχτα.

Η προσθήκη αντιανακλαστικής επίστρωσης στον φακό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντανάκλασης των προβολέων των άλλων αυτοκινήτων. Μην αρκεστείτε, όμως, στο να πάρετε ένα ζευγάρι από τα μη συνταγογραφούμενα πολωμένα γυαλιά οδήγησης που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Τα γυαλιά αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αντανάκλασης, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια της νυκταλωπίας.

Μια οφθαλμολογική εξέταση θα εντοπίσει επίσης τον γλαύκωμα ή τον καταρράκτη, εάν υπάρχει, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι θεραπείες γλαυκώματος περιλαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση. Ο καταρράκτης διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του φακού. Ο ειδικός φροντίδας των ματιών σας μπορεί επίσης να δει αν έχετε ξηροφθαλμία και να σας συστήσει θεραπεία.

Ρωτήστε επίσης τον παθολόγο σας ή έναν φαρμακοποιό εάν τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να προκαλούν νυκταλωπία. Εάν ναι, μπορεί να είναι δυνατή η προσαρμογή της δόσης ή η αλλαγή σε άλλο φάρμακο.

Τρεις ακόμη τρόποι να κάνετε τη νυχτερινή οδήγηση ασφαλέστερη

Μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να κάνετε τη νυχτερινή οδήγηση ασφαλέστερη.

Για παράδειγμα:

  • Πλένετε τακτικά τους φακούς των γυαλιών σας. Και πηγαίνετε σε έναν οπτικό για να σβήσει μικρές γρατσουνιές.
  • Διατηρήστε καθαρές και τις δύο πλευρές του μπροστινού και του πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, ώστε να βλέπετε όσο το δυνατόν πιο καθαρά.
  • Χαμηλώστε τα φώτα του ταμπλό σας, που προκαλούν αντανάκλαση, και χρησιμοποιήστε τη νυχτερινή ρύθμιση στον καθρέφτη σας.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: Pixabay