Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 5 μέρες από εγκαύματα στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκαύματα
Τα περισσότερα ατυχήματα με εγκαύματα γίνονται εντός των σπιτιών μας. Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ελλάδα παθαίνουν κάθε χρόνο σοβαρά εγκαύματα από φωτιές που ξεσπούν μέσα στο σπίτι τους, ενώ αρκετές δεκάδες χάνουν τη ζωή τους, αναφέρουν ειδικοί από το Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Κύριες αιτίες γι’ αυτή την κατάσταση είναι λάθη και απροσεξίες, που δυστυχώς οδηγούν ετησίως σε χιλιάδες αστικές πυρκαγιές. Ωστόσο τα εγκαύματα είναι ένας από τους πιο επώδυνους τραυματισμούς και, αναλόγως με τη βαρύτητά τους, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αναπηρίες και παραμορφώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το νοσοκομείο στη δημοσιότητα, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων (16 Δεκεμβρίου), σε ετήσια βάση καταγράφονται στην χώρα μας 25.000 αστικές πυρκαγιές. Αυτές έχουν ως συνέπεια τον θάνατο ενός ανθρώπου κάθε 5 ημέρες.

Επιπλέον, πολλοί άλλοι άνθρωποι παθαίνουν μικρά ή μεγάλα εγκαύματα, τα οποία είναι ένας από τους πιο επώδυνους τραυματισμούς. Οι βασικές αιτίες των εγκαυμάτων που φθάνουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι:

  • Το οινόπνευμα ή άλλες εύφλεκτες ύλες που ρίχνουμε στη φωτιά για να ανάψει
  • Η μεταφορά μιας κατσαρόλας με βραστό νερό
  • Καυτά ροφήματα
  • Το λάδι που ζεσταίνουμε και αναφλέγεται
  • Η ακαθάριστη καμινάδα του τζακιού
  • Υπερφορτωμένα πολύμπριζα που δημιουργούν βραχυκυκλώματα
  • Ηλεκτρικές κουβέρτες
  • Ξεχασμένα κεριά και καντήλια
  • Το κάπνισμα τσιγάρων στο κρεβάτι

Πολλά εγκαύματα, εξ άλλου, προκαλούνται από χημικά αποφρακτικά αποχετεύσεων με θειϊκό οξύ.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι

Αναλόγως με τη βαρύτητά τους, τα εγκαύματα μπορεί να απαιτήσουν πολύμηνη νοσηλεία και πολλαπλά χειρουργεία για αρκετά χρόνια. Αντίστοιχα μακρύς είναι και ο δρόμος της λειτουργικής αποκατάστασης. Τα εγκαύματα μπορεί να αφήσουν σοβαρές ουλές και συχνά αναπηρίες, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εγκαύματα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια αναπηρίες παγκοσμίως. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στα σπίτια και αφορούν ιδίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Μοιραία λοιπόν αποτελούν την δεύτερη αιτία τραυματισμού κατά την παιδική ηλικία.

Εν τούτοις, το 60% των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων

Η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων αποτελεί πρωτοβουλία της SALVIA (SALVIA Burns Association), της Ελληνικής Οργάνωσης για το Έγκαυμα και τους Εγκαυματίες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Στόχος της είναι η ευρύτερη ενημέρωση του κοινού γι’ αυτή τη μάστιγα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο της Βορείου Ελλάδος όπου αντιμετωπίζονται εγκαύματα. Το νοσοκομείο έχει συνάψει επίσημα συνεργασία με τη SALVIA, με στόχο ευρύ φάρμα δράσεων.

Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Χειρός και η ΜΕΘ Εγκαυμάτων του Παπανικολάου, η οποία στηρίζεται από εντατικολόγους της Α’ ΜΕΘ, με την τεράστια εμπειρία τους αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται περιστατικά κάθε διαβάθμισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock