Νεύρωμα Morton: Πόνος στο μετατάρσιο στο κάτω μέρος του πέλματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νεύρωμα Morton
Το νεύρωμα Morton περιλαμβάνει μια πάχυνση του ιστού γύρω από ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών.

Το νεύρωμα Morton είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει το “μαξιλαράκι” στην πατούσα του πέλματος, συνήθως μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου. Μπορεί να το αισθάνεστε σαν να έχετε πατήσει πετραδάκι.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν οξύ, καυστικό πόνο στο “μαξιλαράκι” της πατούσας. Μπορεί να έχετε τσούξιμο, κάψιμο ή μούδιασμα στα προσβεβλημένα δάχτυλα των ποδιών.

Τα ψηλοτάκουνα και τα στενά παπούτσια έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του νευρώματος Morton. Πολλοί βρίσκουν ανακούφιση μεταβαίνοντας σε παπούτσια με χαμηλό τακούνι και πιο φαρδιά μύτη. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση.

Νεύρωμα Morton: Συμπτώματα

Συνήθως, δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό σημάδι αυτής της κατάστασης, όπως ένα εξόγκωμα. Αντίθετα, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Μια αίσθηση σαν να έχετε πατήσει ένα πετραδάκι
  • Ένας καυστικός πόνος στο μαξιλαράκι του πέλματος, που μπορεί να “ακτινοβολεί” στα δάχτυλά σας
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αφαίρεση του παπουτσιού σας και το τρίψιμο του ποδιού σας βοηθά συχνά στην ανακούφιση του πόνου.

νεύρωμα Morton

Πότε να δείτε γιατρό

Είναι σώφρον να μην αγνοείτε κανέναν πόνο στα πόδια που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν αισθανθείτε καυστικό πόνο στην “μπάλα” του ποδιού που δεν μειώνεται ακόμα και μετά την αλλαγή των υποδημάτων σας και την τροποποίηση δραστηριοτήτων που μπορεί να πιέζουν το πόδι σας.

Νεύρωμα Morton: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Το νεύρωμα Morton εμφανίζεται ως απόκριση σε ερεθισμό, πίεση ή τραυματισμό σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών.

Παράγοντες κινδύνου

  • Ψηλοτάκουνα παπούτσια: Το να φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια ή στενά παπούτσια ή που δεν εφαρμόζουν καλά στο πέλμα μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα δάχτυλα και στην μπάλα του πέλματος.
  • Ορισμένα αθλήματα: Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τζόγκινγκ ή το τρέξιμο, μπορεί να σας προκαλεί επαναλαμβανόμενα τραύματα. Τα αθλήματα που διαθέτουν στενά παπούτσια, όπως το σκι στο χιόνι ή η αναρρίχηση στο βουνό, μπορούν να ασκήσουν πίεση στα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Παραμορφώσεις ποδιών: Τα άτομα που έχουν κότσια, ψηλές καμάρες και άλλες ιδιαιτερότητες στο πέλμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νεύρωμα Morton.

νεύρωμα Morton

Νεύρωμα Morton: Θεραπευτική αγωγή

Συντηρητική αντιμετώπιση

Φοράτε παπούτσια με επαρκή χώρο στην μπάλα του ποδιού και στο μεγάλο δάχτυλο. Τα στηρίγματα καμάρας και τα μαξιλαράκια ποδιών, όπως τα μαξιλαράκια του μεταταρσίου, εφαρμόζουν μέσα στο παπούτσι σας και βοηθούν στην μείωση της πίεσης στο νεύρο. Αυτά μπορείτε να τα αγοράσετε ελεύθερα ή ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα προσαρμοσμένο, ξεχωριστά σχεδιασμένο ένθετο παπουτσιού, ειδικά διαμορφωμένο ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο περίγραμμα του ποδιού σας.

Χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις

Εάν η συντηρητική προσέγγιση δεν σας βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει:

  • Ενέσεις: Μερικοί άνθρωποι βοηθούνται από την ένεση στεροειδών στην επώδυνη περιοχή.
  • Χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορούν να ανακουφίσουν την πίεση στο νεύρο κόβοντας κοντινές δομές, όπως ο σύνδεσμος που ενώνει μερικά από τα οστά στο μπροστινό μέρος του ποδιού.
  • Αφαίρεση του νεύρου: Αυτή μπορεί να είναι απαραίτητη εάν άλλες θεραπείες αποτύχουν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο. Αν και η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής, η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο μούδιασμα στα προσβεβλημένα δάχτυλα των ποδιών.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Για να ανακουφίσετε τον πόνο που σχετίζεται με το νεύρωμα Morton και να επιτρέψετε στο νεύρο να επουλωθεί, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Σε συνεννόηση φυσικά με τον γιατρό σας, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και να ανακουφίσουν τον πόνο.
  • Δοκιμάστε μασάζ με πάγο: Το τακτικό μασάζ με πάγο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου.
  • Αλλάξτε τα παπούτσια σας: Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα ή τα στενά παπούτσια. Επιλέξτε παπούτσια με φαρδύ σχήμα στο μετατάρσιο και επιπλέον βάθος.
  • Ξεκούραση: Για μερικές εβδομάδες, μειώστε δραστηριότητες όπως τζόγκινγκ, αερόβια άσκηση και χορό που υποβάλλουν τα πόδια σας σε πίεση.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σας στενεύουν τα παπούτσια; Γιατί και πώς αλλάζουν μέγεθος τα πέλματα όσο μεγαλώνετε

Τι μπορεί να συμβαίνει αν έχετε μυρμήγκιασμα στα πέλματά σας: Μην το αγνοήσετε

Διαβήτης και πρόβλημα στην καρδιά σχετίζονται με μυρμήγκιασμα, ή αίσθημα καύσου στα πέλματα

Πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και πέλματα: Όλες οι αιτίες – Τι να κάνετε στο σπίτι

Πόνος στην καμάρα του πέλματος: Τι να κάνετε για να περάσει

Άκανθα πτέρνας: Αίτια, συμπτώματα και πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης

φωτό: iStock