Διαβήτης και πρόβλημα στην καρδιά σχετίζονται με μυρμήγκιασμα, ή αίσθημα καύσου στα πέλματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Η καρδιακή νόσος είναι μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάραυτα, πολλοί εξακολουθούν να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος, ειδικά στα πρώιμα στάδιά του, όταν είναι και πολύ πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Μάλιστα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ένα συγκεκριμένο σημάδι για πιθανό πρόβλημα στην καρδιά, το οποίο μπορεί να παρατηρήσετε στα πόδια και τα χέρια σας.

Εάν νιώσετε πόνο, μυρμήγκιασμα, ή αίσθημα καύσου στα πόδια σας, κάντε τσεκάπ για την καρδιά

Ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι κάτι σύνηθες (ειδικά μετά από άσκηση, ή στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας). Αλλά οι ειδικοί λένε ότι, εάν νιώθετε πόνο στα πόδια χωρίς προφανή εξήγηση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο πόνος συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα, ή αίσθημα καύσου, το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι μια μορφή νευροπάθειας μικρών ινών (ΝΜΙ), μια κατάσταση που επηρεάζει το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Η νευροπάθεια μικρών ινών είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονες κρίσεις πόνου, που συνήθως ξεκινούν στα πόδια ή τα χέρια. Οι κρίσεις συνήθως αποτελούνται από πόνο που περιγράφεται σαν μαχαιριές, ή κάψιμο, ή μη φυσιολογικές δερματικές αισθήσεις, όπως μυρμήγκιασμα, ή φαγούρα. Σε ορισμένα άτομα, ο πόνος είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, ή τη νύχτα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε υπόψη αυτό το σύμπτωμα λόγω της γνωστής σχέσης του με προβλήματα υγείας της καρδιάς. Μάλιστα, μια μελέτη του 2021, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, έδειξε ότι περίπου το 50% των συμμετεχόντων με ΝΜΙ έπαθαν έμφραγμα κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου μελέτης. “Η νευροπάθεια μικρών ινών έχει μια πολύ ισχυρή σχέση με καρδιακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές”, δήλωσε ο δρ. Christopher Klein, καθηγητής νευρολογίας στην κλινική Mayo και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πέρα από καρδιά, το σύμπτωμα σχετίζεται επίσης με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια σχέση μεταξύ της ΝΜΙ και του διαβήτη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

  • τα άτομα με νευροπάθεια μικρών ινών είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα από εκείνα που δεν την έχουν
  • περίπου το 50% των ασθενών με ΝΜΙ είχαν διαβήτη, σε σύγκριση με το 22% εκείνων χωρίς ΝΜΙ

Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes/Metabolism Research and Reviews, η αναγνώριση αυτής της αίσθησης μυρμηγκιάσματος και καύσου στα πόδια μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη: “Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν σημαντικές ανωμαλίες στις μικρές ίνες σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και διαβήτη. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη βλάβη των νευρικών ινών είναι στις μικρές ίνες”, έγραψαν οι ερευνητές.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Angiology κατέληξε ομοίως στο συμπέρασμα, ότι «οι αξιολογήσεις των ανωμαλιών σε μικρές νευρικές ίνες μπορεί να επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη».

Ο γιατρός σας ενδέχεται να μην σκεφτεί να σας ρωτήσει γι’ αυτό το σύμπτωμα

Παρά την άμεση συσχέτισή της τόσο με την υγεία της καρδιάς όσο και με τον διαβήτη, οι ειδικοί λένε, ότι η νευροπάθεια μικρών ινών εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται εύκολα από τους επαγγελματίες υγείας.

“Οι γιατροί, και ειδικά οι νευρολόγοι, έχουν μεγαλύτερη επίγνωση αυτής της πάθησης από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο, συχνά ξεχνούν να ρωτήσουν γι’ αυτά τα συμπτώματα, επομένως οι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να τους ενημερώνουν από μόνοι τους, είπε ο δρ. Brian Callaghan, συν-συγγραφέας της μελέτης του Neurology.

Γι’ αυτό, εάν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με τη ΝΜΙ, είναι σώφρον να δράσετε προληπτικά, αναφέροντάς τα στον γιατρό σας.

Προσέξτε και αυτά τα συμπτώματα της νευροπάθειας μικρών ινών

Ο πόνος, το μυρμήγκιασμα, ή το αίσθημα καύσου στα πόδια ή τα χέρια είναι τα πιο συχνά πρώιμα συμπτώματα της νευροπάθειας των μικρών ινών. Μερικοί άνθρωποι με την πάθηση δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο σε μια πολύ μικρή περιοχή, όπως το τρύπημα μιας καρφίτσας. Ωστόσο, έχουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο γενικά (υπεραλγησία) και βιώνουν πόνο από διέγερση που συνήθως δεν προκαλεί πόνους (αλλοδυνία).

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν αυτές τις αισθήσεις. Ορισμένα άτομα με ΝΜΙ εμφανίζουν:

  • υπερευαισθησία στην αφή και τις αλλαγές θερμοκρασίας
  • προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  • δυσκοιλιότητα
  • μούδιασμα στα πόδια, τα πέλματα, ή στο κάτω μέρος του στομάχου
  • ανώμαλη εφίδρωση
  • αποχρωματισμό του δέρματος
  • χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
  • γρήγορο, ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό
  • ξηρά μάτια και στόμα

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com, https://www.usnews.com, https://medlineplus.gov, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νιώθετε «τσιμπήματα» ή «κάψιμο» στις πατούσες; Ποια μπορεί να είναι η αιτία

Μεγάλο όφελος για την καρδιά, όταν κάνετε αυτό στο μπάνιο: Σχεδόν 1 στους 3 γλιτώνει έτσι το έμφραγμα

Διαβήτης: Τον νου σας αν έχετε κόκκινα, πρησμένα ούλα

Πόνος στο στήθος: Αν ισχύουν αυτά τα τρία τότε ΔΕΝ είναι καρδιά